Telemea fabricată la Sibiu, infestată cu E. Coli, Salmonella și Stafilococ

FOTO: Freepik @Racool_studio
FOTO: Freepik @Racool_studio

14 din cele 79 de probe de produse lactate, inclusiv ”brânza de Sibiu” au fost descoperite cu infestarea cu E. Coli, Salmonella SPP și Stafilococ CP.

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu au efectuat analize la 79 de probe de produse lactate, iar în 14 dintre acestea a fost depistată  infestarea cu E. Coli, Salmonella SPP și Stafilococ CP, transmite Turnul Sfatului.

”Pe parcursul anului 2023 au fost prelevate și analizate un număr de 79 probe de produse lactate, din diferite categorii de produse (telemea, caș, urdă, produse acidofile, unt, cașcaval).

S-au înregistrat depășiri ale limitelor maxim admise pentru criteriile microbiologice (E. Coli, Salmonella SPP, Stafilococ CP) pentru un număr de 14 probe produse lactate, dispunând măsurile impuse de legislația sanitară veterinară.

În urma controalelor efectuate la nivelul exploatațiilor de animale producătoare de lapte, au fost constatate neconformități de ordin structural și tehnologic (pavimente deteriorate, pereți și tavane ce prezentau exfolieri, folosirea materialelor greu de igienizat și dezinfectat, etc)”, transmite Direcția Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu, citată de Turnul Sfatului.

De asemenea, au fost aplicate amenzi în valoare de 81.400 lei și a fost emisă o ordonanță de suspendare a activității, mai precizează DSVSA.

Cum se recunoaște ”brânza de Sibiu”

Totodată, inspectorii DSVSA au venit cu precizări privind identificarea brânzei de calitate.

”Caracteristicile organoleptice ce trebuie luate în considerare sunt următoarele: aspect, consistență, culoare, gust, miros”, transmit inspectorii sanitar-veterinari.

”Telemea vacă

Aspect

Suprafață curată, se admit urmele specific sedilei.

În secțiune, la tăiere transversal se observă pastă curată, uniformă, se admit rare goluri de presare și fermentare.

Consistență

Masă compact, legată de consistență uniformă, se rupe ușor fară să se sfărâme. Nu se admite consistență cauciucoasă, cretoasă.

Culoare

Albă, până la albă cu nuanță gălbuie, uniform în toată masa.

Miros și gust

Plăcut, specific brânzei din lapte de vacă, acrișor, ușor sărat. Nu se admit gusturi și mirosuri străine: amar, de iod, de furaj, de fermentație străină, chimicale, metalice.

Telemea de oaie

Aspect

Suprafață curată, se admit urmele specific sedilei.

În secțiune, la tăiere transversal se observă pastă curată, uniformă, se admit goluri de presare și fermentare.

Consistență

Masă compact, legată de consistență uniformă, se rupe ușor fără să se sfărâme. Se admite consistență ușor sfărâmicioasă. Nu se admite consistență cauciucată, cretoasă.

Culoare

Albă, până la albă - gălbuie, uniform în toată masa. În ruptură prezintă aspect de porțelan.

Miros și gust

Plăcut, specific brânzei din lapte de oaie, acrișor, ușor sărat, după degustare lasă o senzație untoasă. Nu se admit gusturi și mirosuri străine: amar, de iod, de furaj, de fermentație străină, chimicale, metalice”, au mai transmis cei de la DSVSA.

Citește și: Focar de pestă porcină. Peste 100 de animale au fost omorâte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel