Peste 100 de fotografii şi documente de arhivă fac obiectul expoziţiei 'Din istoria transportului teleormănean', deschisă, joi, la Muzeul Judeţean, pentru a marca Ziua Arhivelor Naţionale, sărbătorită în fiecare an la 31 octombrie.
Printr-o serie de documente şi fotografii care datează din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, expoziţia urmăreşte să evidenţieze o istorie a transporturilor în Teleorman şi prezintă evoluţia transporturilor rutiere, feroviare, fluviale şi aviatice în judeţ. Potrivit organizatorilor, tema expoziţiei a fost aleasă pornind de la ideea că transporturile reprezintă un subiect de actualitate în societatea românească.
'Realizând această expoziţie, nu am avut cum să nu observ cât de bine a fost reprezentat judeţul nostru în secolul trecut în ceea ce priveşte transportul, faţă de ceea ce se întâmplă astăzi. Mă refer la transportul feroviar, care este aproape zero, cel fluvial, la fel, iar aerian, inexistent', a declarat, la deschiderea expoziţiei, Cornel Zaman, reprezentant al Biroului Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale.
În cadrul expoziţiei pot fi vizionate fotografii şi documente care ilustrează momente importante din istoria transporturilor în judeţ, cum ar fi inaugurarea liniei de cale ferată Alexandria-Roşiorii de Vede, la 20 noiembrie 1895 sau inaugurarea podului peste râul Vedea din Alexandria, în anul 1908.
O serie de documente şi fotografii fac referire la deschiderea liniei de navigaţie pe Dunăre Zimnicea-Svishtov (Bulgaria), dar şi la funcţionarea, în perioada interbelică, a două aeroporturi, unul în Alexandria iar cel de-al doilea în Roşiorii de Vede. Un exponat deosebit îl reprezintă un document emis de Primăria din Alexandria în anul 1926, care conţine numele posesorilor de automobile şi mărcile pe care aceştia le deţineau. La acea vreme, parcul auto al oraşului număra 36 de maşini, aflate în proprietatea a 27 de persoane. Expoziţia 'Din istoria transportului teleormănean', organizată de Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale în colaborare cu Muzeul Judeţean, rămâne deschisă, în sala Auditorium a muzeului, până pe data de 6 decembrie, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu