Televiziunea de stat chineză difuzează un documentar despre cum ar arăta invadarea Taiwanului

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Săptămâna aceasta, televiziunea de stat chineză CCTV a difuzat un documentar menit să ilustreze un scenariu sumbru pentru insula Taiwan, provocând îngrijorări la nivel internațional. Filmul, care durează 20 de minute, prezintă o simulare detaliată a unui asalt amfibiu asupra insulei, exercitat de forțele armate chineze, și face parte dintr-o serie de eforturi mai ample ale Beijingului de a escalada tensiunile cu Taipeiul.

Documentarul, care include imagini cu exerciții militare ale forțelor terestre, marinei și brigăzii de rachete ale Chinei, demonstrează clar pregătirea Chinei pentru o eventuală invazie. În cadrul acestuia, forțele chineze efectuează o debarcare asupra insulei, simulând cum dronele de recunoaștere ar putea ghida elicopterele care transportă trupele de debarcare. Această operațiune vizează preluarea controlului asupra Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră o provincie rebelă a sa, o parte inseparabilă a teritoriului chinez.

Un aspect important al acestui exercițiu este folosirea avansatelor distrugătoare chineze, inclusiv nava de război Yan'an, prezentată drept o piesă centrală a strategiei navale a Beijingului. Documentarul subliniază cum Yan'an joacă un rol esențial în contracararea bombardierelor inamice și gestionarea provocărilor legate de interferențele electromagnetice, indicând astfel o pregătire minuțioasă pentru un război modern, atât în plan vizibil, cât și în cel invizibil.

Potrivit comandantului adjunct al navei, Wang Liang, distrugătorul Yan'an participă la multiple misiuni de apărare, inclusiv apărarea aeriană și antirachetă, dar și la războiul antisubmarin și electronic, fiind descris ca o forță de prim rang în lupta pentru controlul mării și aerului în jurul Taiwanului. În cadrul simulării, aceste acțiuni sunt coordonate cu avioane de luptă, reușind să respingă bombardierele inamice.

Un alt element important al documentarului este utilizarea rachetei „Long Fire”, cea mai avansată armă cu rază lungă de acțiune din arsenalul chinez. Aceasta este prezentată drept o armă strategică în contextul unei invazii, capabilă să lovească ținte de la distanțe semnificative, subliniind astfel capacitatea de proiecție a puterii militare chineze.

Taiwanul, între războiul psihologic și amenințările reale

Deși exercițiile militare chineze și scenariile prezentate în documentar au fost etichetate de către Beijing drept simple antrenamente, ele sunt percepute în Taiwan ca parte a unui război psihologic mai amplu. Guvernul de la Taipei a denunțat în repetate rânduri acest tip de manevre, susținând că ele au scopul de a intimida populația și de a destabiliza guvernul pro-suveranitate al Partidului Democrat Progresist (DPP), aflat la putere.

În mod repetat, incursiunile aeriene și navale ale Chinei în strâmtoarea Taiwan, precum și desfășurarea de videoclipuri propagandistice care prezintă bombardarea unor orașe taiwaneze, au generat o atmosferă de neliniște în rândul locuitorilor insulei. Această atmosferă s-a intensificat în special după ce președintele taiwanez William Lai (Lai Ching-te) a preluat mandatul în luna mai a acestui an. Mass-media chineză a răspuns prin publicarea de videoclipuri animate ce ilustrează bombardamente asupra unor centre urbane din Taiwan, subliniind capacitatea Beijingului de a lovi insula în cazul unui conflict deschis.

Taiwanul nu a rămas indiferent la aceste amenințări. Societatea civilă taiwaneză joacă un rol activ în organizarea de exerciții și activități menite să pregătească populația pentru o posibilă invazie a Chinei. Astfel de exerciții, cum ar fi evacuările de urgență și simulările de acordare a primului ajutor în cazul bombardamentelor, sunt concepute pentru a asigura reziliența națiunii în fața unei agresiuni.

Un exemplu remarcabil în acest sens este „Operațiunea Blue Magpie”, un exercițiu organizat de Academia Kuma, care va avea loc sâmbătă pentru a patra oară. Evenimentul se va desfășura într-un parc din Taipei, cu participarea a aproximativ 120 de persoane, și va include scenarii menite să simuleze evacuări și acțiuni de prim ajutor în caz de atac aerian. Astfel de exerciții reflectă nu doar temerile tot mai mari ale populației, ci și hotărârea Taiwanului de a se pregăti pentru orice eventualitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel