Televiziunile au sancţionat fotbalul şi pe Mitică Dragomir

catalin anton
catalin anton

Dumitru Dragomir a suferit eşecul vieţii sale. La licitaţia drepturilor tv pentru următoare trei sezoane nu s-au vândut decât trei pachete şi s-au obţinut doar 36,6 de milioane de euro plus TVA faţă de cât se aştepta: nu mai puţin de 137 de milioane. Televiziunile interesate au dat vina nu atât pe preţul de pornire, cât pe distribuţia meciurilor în cadrul pachetelor.

Practic, cluburilor, indiferent că se numesc Steaua, Dinamo, FC Timişoara sau Victoria Brăneşti, Gloria Bistriţa, Universitatea Craiova, le-a cam sărit şunca din fasole. De vină este într-adevăr şi modul în care au fost repartizate partidele în cadrul pachetelor. Dacă în precedenţii trei ani, televiziunea care câştigase prima opţiune a transmis în fiecare etapă cea mai importantă partida a rundei, acum meciul cel mai important se „plimbă” prin rotaţie la toate pachetele, mai puţin pachetele 8 şi 9.

Un lucru este cert. Pentru televiziuni, interesul este doar pentru meciurile de top, gen Steaua-Dinamo, Dinamo-Rapid, Rapid-Steaua, ecuaţie în care ar intra şi FC Timişoara, CFR Cluj şi FC Vaslui, în întâlnirile cu echipele bucureştene sau între ele. Nimeni nu vrea să mai vadă un meci Astra-Brăneşti, Pandurii-Urziceni sau Sportul-Bistriţa. Dovada cea mai clară: Antena 1 a renunţat, vinerea trecută, să transmită meciul „U” Cluj-Dinamo pentru a difuza un film, iar partida s-a văzut la GSP TV.

Unii patroni de cluburi i-au cerut demisia lui Dragomir, pentru felul în care a întocmit caietul de sarcini, iar alţii au ridicat coada sus: vor să boicoteze şi talk-show-urile sportive. Doamne ajută! Va plânge cineva că nu-l va mai auzi sau vedea pe Marian Iancu, de la FC Timişoara? Pe Gigi Becali sau Cristi Borcea? Nu cred! Impresia că scandalul vinde este falsă. Bălăcărelile alungă telespectatorii. Raitingurile în cazul emisiunilor sportive în care oamenii îşi aruncă vorbele grele nu sunt ridicate. Oamenii preferă fotbalul simplu şi curat.

Dacă lucrurile vor rămâne aşa, cu doar trei meciuri transmise pe etapă, va însemna o adevărată revoluţie în fotbal. Cluburile vor trebui să-şi regândească strategia pentru a atrage cât mai multă lume la stadion şi a compensa, chiar dacă într-o mică măsură, lipsa banilor din drepturile tv. Este clar, recesiunea se va simţi abia acum în fotbal. Unele cluburi vor intra chiar în faliment. Contractele jucătorilor vor scădea. Nu vor mai putea fi aduşi jucători din afară de valoare. Sumele de transferuri o vor lua în jos. Va fi cu adevărat criză. Cluburile au declarat război televiziunilor, dar au uitat o vorbă de duh a lui Mitică Dragomir: războiul cu presa nu a fost câştigat niciodată. Şi să nu mai uite un lucru: câte nu s-au legat şi dezlegat prin intermediul presei. Câte presiuni nu s-au făcut şi câte poliţe nu s-au plătit. Aşa că, fiţi calmi, domnilor!

Va exista şi un mare pericol. S-ar putea să reînceapă „blatiada”. Un meci care nu va mai fi transmis la televizor ar putea fi aranjat, că tot nu or să mai fie dovezi prea multe. Şi aşa ne vom întoarce probabil la situaţia din anul 2000, când se ştiau cinci-şase rezultate înaintea disputării unei etape. Ăsta ar fi adevăratul dezavantaj, că s-ar putea relua Marele Circ!

Netelevizarea tuturor partidelor va fi o lovitură şi pentru presa scrisă. Până acum era foarte facil pentru ziarele generaliste, nu cele de sport, să scrie despre meciuri fără niciun efort fianciar. Doar plata abonamentului la televiziunile care le transmiteau. De acum înainte, ori va trebui să trimită oameni la faţa locului pentru a scrie cronici şi ştiri, ori vor da doar rezultatele seci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel