Președintele de extremă dreapta ar putea anunța ieșirea țării din acord după întâlnirea cu Donald Trump.
Există o îngrijorare tot mai mare că președintele de extremă dreapta din Argentina, Javier Milei, ar putea anunța retragerea țării sale din acordul climatic de la Paris.
La începutul săptămânii, negociatorii din guvernul lui Milei au fost somați să părăsească summit-ul climatic Cop29 de la Baku, Azerbaidjan, după doar trei zile. Acum, Milei ia în considerare anunțarea unei retrageri oficiale din acord, iar o decizie ar putea fi luată după o întâlnire cu Donald Trump.
Joi, Milei, un vehement adversar al științei climatice, a devenit primul lider mondial care s-a întâlnit cu Trump după alegerea acestuia, la reședința sa din Mar-a-Lago, Florida, unde președintele argentinian a făcut fotografii cu președintele ales al SUA, Elon Musk și Robert F. Kennedy Jr., înainte de a susține un discurs principal. Vineri, Milei participa la o conferință pentru investitori organizată de Conservative Political Action Conference la reședința lui Trump din Palm Beach.
Milei a numit anterior criza climatică o „minciună socialistă” și a promis să retragă Argentina din acordul de la Paris pentru limitarea încălzirii globale sub 2°C, în timpul campaniei sale din anul trecut, dar ulterior a făcut un pas înapoi. Trump a promis deja să retragă Statele Unite din acordul climatic pentru a doua oară, după ce s-a retras în 2016, când niciun alt stat nu a urmat acest exemplu.
Se așteaptă ca Trump să inițieze o a doua retragere a SUA din acord imediat după ce va depune jurământul ca președinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie. Aliații săi fac presiuni pentru o ieșire permanentă a SUA din acordul de la Paris și posibil chiar din cadrul organizației ONU pentru climă.
„Președintele Trump poate anunța cu siguranță intenția de a retrage SUA din acordul de la Paris, dar ar trebui să facă un pas mai departe și să supună tratatul Senatului, ceea ce ar fi trebuit să se întâmple de la bun început”, a spus Tom Pyle, președintele American Energy Alliance, un grup conservator.
„Să lase Senatul să decidă o dată pentru totdeauna dacă SUA ar trebui să fie parte la acordul de la Paris”, a completat acesta.
Gerardo Werthein, ministrul de externe al Argentinei, a declarat pentru New York Times că țara sa „reevaluează strategia în toate domeniile legate de schimbările climatice”.
Observatorii au spus că o eventuală retragere a Argentinei ar întâmpina o opoziție puternică din partea internă. Oscar Soria, directorul din Argentina al think tank-ului Common Initiative, a spus: „Politica de mediu a lui Milei este condusă de prejudecăți ideologice care intră în conflict cu știința și dreptul internațional. Cadrele sale anti-Agenda 2030, alimentate de dezinformare și doctrină extremistă, reprezintă un cocktail periculos care deja afectează – și va continua să afecteze – bunăstarea argentinienilor.”
„Există o îngrijorare tot mai mare în legătură cu posibilitatea ca Argentina să părăsească acordul de la Paris. Totuși, o astfel de mișcare nu va fi ușor de implementat. Milei nu poate să retragă Argentina din acordul de la Paris printr-o simplă semnătură. Va avea nevoie de aprobarea parlamentului argentinian pentru a face acest lucru. Argentina a ratificat acordul de la Paris în 2016, iar toate tratatele internaționale ratificate de țară au statut constituțional”, a spus el.
În zilele următoare, Emmanuel Macron se așteaptă să se întâlnească cu Milei la Buenos Aires, înainte de summitul G20 din Brazilia, în mijlocul tensiunilor dintre UE și America de Sud legate de un posibil acord comercial între UE și blocul Mercosur.
„Acțiunea globală privind schimbările climatice va continua, cu sau fără Argentina. Acest lucru a fost demonstrat în cazul Statelor Unite când Trump a decis să părăsească acordul de la Paris în 2017. Mulți lideri de extremă dreaptă au subestimat acordul de la Paris înainte. Acest grup pare destinat să facă același lucru”, a spus Soria, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu