Temperaturi mai mari decât cele specifice lunii martie și precipitații slabe

Foto Pexels
Foto Pexels

Conform prognozei meteo pe următoarele patru săptămâni, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval.  

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, marți, prognoza pentru perioada 21 februarie - 21 martie.

Săptămâna 21 – 28 februarie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele extracarpatice. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile nordice, estice, sudestice și la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 28 februarie – 7 martie

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, mai ridicate în regiunile nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toată țara, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 7 – 14 martie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României.Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, dar cu o tendință spre deficit în regiunile sudice.

Săptămâna 14 – 21 martie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în jumătatea vestică a țării.

Citește și: Şansa României în faţa furtunii devastatoare Eunice. Elena Mateescu (ANM): A jucat un rol de baraj

Directorul ANM, meteorologul Elena Mateescu, a explicat pentru DC News că furtuna care afectează jumătatea de vest a Europei și partea de nord a continentului s-a format prin confluența unei mase de aer cald venite dinspre Oceanul Atlantic cu masa de aer rece specifică Peninsulei Scandinave. De regulă, aceste tipuri de abateri dau naștere fenomenelor meteorologice intense.

În ceea ce privește România, lanțul Carpatic a jucat un rol de baraj în calea frontului atmosferic devastator.

Elena Mateescu adaugă faptul că, deși suntem protejați în fața fenomenelor meteo agresive, România se confruntă cu o perioadă neobișnuită de secetă, în special în zona estică și nord-estică a teritoriului. „Februarie este natural cea mai secetoasă lună din an pentru noi, însă înregistăm abateri termice de 1,9 până la 2,9 grade Celsius față de media normală a perioadei. Anomalii observăm și în cantitatea de precipitații, care se situează sub norme. Vorbim despre 8,5 l/mp, față de 31,6 l/mp, media la nivel național, cum ar fi fost normal”, afirmă directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel