Deşi suntem la finalul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, vremea pare mai mult de început de septembrie.
Criză climatică în întreaga Europă cu ocazia Sărbătorii Tuturor Sfinţilor. Căldura care afectează de mai multe zile întregul continent va începe să slăbească abia din data de 3 noiembrie. Între timp, temperaturile continuă să crească: în Franţa, la Lyon au ajuns până la 33 de grade, în timp ce în Spania, la Ciudad Real, până la 32. Noi vârfuri şi în Belgia, la Bruxelles, unde s-a înregistrat temperatura record de 25 de grade. În Germania acul termometrului se opreşte la 26,6 grade la Aue, unde este stabilit recordul sezonier. Urgenţa climatică a ajuns şi în Suedia, unde termometrul marchează 19,5 grade în oraşul Kristianstad, din sudul ţării, fiind este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în această perioadă a anului. Potrivit meteorologului Erik Hojgard-Olsen, anul acesta, luna octombrie a fost în general cu câteva grade mai caldă decât în mod normal, scrie Rador.
Criza climatică se face simţită şi în Italia. În special în sudul Sardiniei, unde se ating 28 de grade, în timp ce în Sicilia, termometrul arată cu puţin peste 26 de grade. Temperaturi deosebit de ridicate se înregistrează şi în centrul ţării, cu vârfuri în Lazio, unde se ating 26 de grade. Căldura a ajuns şi în oraşele turistice montane, precum Cortina d'Ampezzo, unde sunt aşteptate 20 de grade.
Potrivit asociaţiei hoteliere Federalberghi, italienii au profitat de urgenţa climatică pentru a petrece câteva zile în căldură. 11.800.000 de italieni, aproape 20% din populaţie, vor pleca de acasă, alegând să petreacă puntea de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor în staţiunile de pe litoral. Gradul de ocupare a facilitatilor hoteliere este estimat la aproximativ 70%: la Rimini, de exemplu, vor fi deschise 350 de hoteluri, faţă de 280, ca în fiecare an. Staţiunile Ostia, Fiumicino şi Fregene de pe coasta romană sunt deosebit de aglomerate. În timp ce turiştii fac baie în regiunile Versilia şi Campania, meteorologii amintesc că temperaturile din întreaga ţara depăşesc cu 15 grade media sezonieră.
Luna noiembrie 2022 este caracterizată de vreme frumoasă, cu temperaturi ridicate și fără precipitații.
”Ultima lună din această toamnă, luna noiembrie, va debuta cu temperaturi specifice și chiar peste cele specifice unei zile de vară, respectiv 25 de grade, în special în sudul și sud-vestul țării” a anunțat Elena Mateescu, directorul ANM, în interviul acordat DCNews. ”Trebuie să menționăm că această săptămână va fi caracterizată de temperaturi în medie peste ceea ce va fi normal și abaterile termice, în medie, pentru 31 octombrie - 7 noiembrie, sunt mai mari cu 4,5 - 5 grade, mai ales în partea de sud, sud-est și est a țării” a întărit directorul ANM. În urmă cu o zi, în nordul Moldovei, la Botoșani, au fost înregistrate 24 de grade, temperaturi deosebit de ridicate față de normalul perioadei.
Elena Mateescu a mai spus că ”deocamdată rămânem pe un fond de vreme caldă cel puțin până la jumătatea lunii noiembrie, pentru că și a doua săptămână din noiembrie, 7 - 14 noiembrie, rămâne pe un semnal în care temperaturile să fie unele peste normal”. De asemenea, conform acesteia, va continua și deficitul de precipitații. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci