Temperaturile caniculare revin în România. Șerban (ANM): Peste 35 de grade Celsius, în mod deosebit în regiunile sudice

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Canicula va reveni în România. Cum va fi vremea în săptămânile viitoare.

După o perioadă cu temperaturi scăzute, precum și cu ploi cu căderi de grindină, pentru care a fost emisă avertizare de Cod galben în 10 județe din țară, vremea se îmbunătățește, ajungându-se chiar la temperaturi caniculare.

Alina Șerban, meteorologul de serviciul de la Administrația Națională de Meteorologie, a intervenit la un post TV, unde a vorbit despre prognoza actualizată pentru această săptămână. 

”Ne-a traversat un front atmosferic rece care a determinat, pe lângă o scădere a valorilor termice în toată țara și chiar accentuată în jumătatea nord-estică și fenomene de instabilitate atmosferică ce au devenit intense în mod deosebit în sud-estul țării, acolo unde am avut cantități de apă însemnate, de peste 30 ... 40 l/mp”, a declarat meteorologul de serviciu, Alina Șerban, la Realitatea Plus.

Revine canicula

”Pentru zilele următoare vom avea un curent de aer cald care va determina temperaturi din ce în ce mai ridicate, în consecință se întoarce canicula.

Astfel că astăzi vom avea o vreme călduroasă în partea de vest și de sud a teritoriului, acest lucru însemnând temperaturi de 30 și ușor peste 30 de grade, până la 32-33 de grade.

În următoarele zile va continua să se încălzească, astfel încât spuneam că va reveni canicula.

Mâine și poimâine vom avea temperaturi de 35 și ușor peste 35 de grade Celsius, în mod deosebit în regiunile sudice. 

Acest episod, cel puțin conform materialelor pe care le avem la momentul acesta, va dura până la sfârșitul săptămânii și chiar și la începutul săptămânii viitoare, chiar dacă vom avea ușoare variații ale temperaturilor”, a mai spus meteorologul de serviciu.

Reamintim că în contextul Codului galben de ploi, hidrologii au emis și o avertizare Cod galben de inundații, care a vizat mai multe râuri de pe raza județelor Buzău, Prahova, Vrancea, Vaslui, Iași, Bacău, Galați, Brăila, Constanța și Tulcea. 

Codul galben de inundații se emite pentru ”risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfășurării unor activități expuse la inundații. Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale”, transmit hidrologii.

Cum va fi vremea în săptămânile viitoare

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru săptămânile viitoare.

Astfel, în săptămâna 12-19 august, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele vestice și sudice.

În privința cantităților de precipitații, în intervalul menționat, acestea vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

În săptămâna 19-26 august, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor.

În săptămâna 26 august - 2 septembrie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice și sud-vestice.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în cea mai mare parte a țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel