Peste 40% dintre vertebratele terestre vor fi amenințate de căldura extremă până la sfârșitul secolului. Într-un scenariu cu emisii ridicate, temperaturile ciudate, cândva considerate rare, probabil vor ajunge o normă, avertizează o nouă cercetare.
Reptilele, păsările, amfibienii și mamiferele sunt expuse la evenimente de căldură extremă de frecvență, durată și intensitate tot mai mari, ca urmare a încălzirii globale determinate de om. Acest lucru reprezintă o amenințare substanțială pentru biodiversitatea planetei, avertizează un nou studiu.
În cadrul unui scenariu cu emisii ridicate de încălzire de 4,4 grade C, 41% dintre vertebratele terestre vor experimenta evenimente termice extreme până în 2099, potrivit lucrării publicate în Nature, scrie The Guardian.
În regiunile mai afectate, cum ar fi deșertul Mojave din SUA, Gran Chaco din America de Sud, Sahel și Sahara din Africa și părți din Iran și Afganistan, 100% dintre specii ar fi expuse la căldură extremă. Nu se poate spune dacă aceste zone ar ajunge nelocuibile, dar este probabil ca mai multe specii să dispară.
Cercetătorii au cartografiat efectele căldurii extreme asupra a peste 33.000 de vertebrate terestre analizând datele de temperatură maximă între 1950 și 2099. Ei au luat în considerare cinci predicții ale modelelor climatice globale bazate pe diferite niveluri de emisie de gaze cu efect de seră, precum și distribuția vertebratelor terestre, pentru a afla cât de expuse ar fi populațiile de animale.
„Câteva studii au arătat că tendințele recente de încălzire a climei se potrivesc cu scenariul de 4,4 grade C mult mai bine decât celelalte scenarii”, a spus autorul principal, Gopal Murali. „Am vrut să evidențiem consecințele dezastruoase pentru fauna sălbatică dacă ajungem la un scenariu cu emisii ridicate și neatenuate.”
Amfibienii și reptilele ar fi cele mai afectate, cu 55% și, respectiv, 51% probabilitate de a experimenta evenimente de căldură extremă până la sfârșitul secolului, comparativ cu 26% dintre păsări și 31% dintre mamifere. Amfibienii și reptilele sunt cele mai vulnerabile, deoarece trăiesc în general în intervale de temperatură mai mici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News