Temperaturile ridicate cresc sinuciderile. A fost găsită explicația

Temperaturile ridicate cresc sinuciderile. A fost găsită explicația / Foto: Pixabay, de Geralt
Temperaturile ridicate cresc sinuciderile. A fost găsită explicația / Foto: Pixabay, de Geralt

Efectele climatice ar crește numărul sinuciderilor.

Președintele BCE susține că schimbările climatice au efecte indirecte asupra inflației și Banca Centrală Europeană va lua măsuri în acest sens. Christine Lagarde a explicat într-un interviu pentru "Madame Figaro" că dezastrele climatice duc adesea la secetă și foamete, deci la o inflație mai mare, cu impact asupra sistemului bancar.

Prin urmare, BCE a înființat un centru de expertiză în probleme climatice, care va face recomandări băncilor și companiilor, relatează Rador.

Temperaturile ridicate cresc sinuciderile

Pe de altă parte, schimbările climatice au și alte efecte, la care nu ne-am fi gândit. Mai exact, rata ridicată a sinuciderilor a fost corelată cu temperaturile extreme, într-un studiu Inserm, publicat de Jurnalul American de Epidemiologie.

"În general, temperaturile ridicate pot provoca decesul, mai ales în cazul persoanelor cardiace. Se pare însă că acest nou studiu științific, realizat în Franța, confirmă cercetări anterioare, care arată că există o legătură între temperaturile excesiv de mari și sinucideri", a relatat reporterul Lea Berzuc.

Care este explicația științifică

Experții au analizat numărul de decese survenite din 1968 în Hexagon, în paralel cu datele privind temperaturile la nivel regional. Concluzia a fost că rata sinuciderilor crește în mod regulat odată cu temperatura, potrivit lui Rémy Slama, coordonatorul studiului, citat de "Le Figaro".

Experții au încercat să găsească și o explicație științifică. Se pare că temperaturile ridicate provoacă o scădere a serotoninei, hormonul fericirii. Așadar, canicula provoacă stări de iritabilitate, anxietate și depresie, toate putând duce la sinucideri, explică autorii studiului. O altă explicație ar fi că interacțiunile sociale scad în perioadele caniculare, dar experții cred că efectul social este mult mai mic.

Corpul uman nu poate gestiona canicula, așa cum au crezut oamenii de știință. Care este pragul de temperatură

Peste 2.000 de oameni au murit din cauza căldurii extreme și a incendiilor care au avut loc în Portugalia și Spania. Recordurile de temperatură ridicată s-au întins din Anglia până în Japonia. Nopțile nu se mai răcesc. 

Și chiar dacă schimbările climatice continuă să crească temperatura, oamenii de știință lucrează rapid pentru a înțelege limitele rezistenței oamenilor la temperaturi extreme. Cercetări recente sugerează că toleranța la stres termic la oameni poate fi mai mică decât se credea anterior. Dacă este adevărat, alte milioane de oameni ar putea fi expuși riscului de a ceda temperaturilor periculoase mai devreme decât se aștepta.

„Corpurile sunt capabile să se aclimateze într-o perioadă de timp” la schimbările de temperatură, spune Vivek Shandas, cercetător în planificarea mediului și adaptare la climă la Universitatea de Stat Portland din Oregon. De-a lungul timpului geologic, au existat multe schimbări climatice pe care oamenii le-au suportat, spune Shandas. „Dar suntem într-o perioadă în care aceste schimbări au loc mult mai repede.”

La jumătatea anului 2022, valurile de căldură au făcut deja ravagii în multe țări. Căldura a sosit devreme în sudul Asiei: în aprilie, Wardha, India, a înregistrat o temperatură de 45° Celsius, în Nawabshah, Pakistan, în luna mai temperaturile înregistrate au crescut la 49,5 ° C. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel