Florinela Georgescu, director executiv în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a făcut precizări privind temperaturile extreme și trecerea la Codul roșu.
”Astăzi temperaturile au ajuns la 37-38 de grade în partea de sud-vest a Munteniei, 35-36 de grade la București, foarte multe valori de 35-37 de grade zonele aflate în Cod portocaliu astăzi, iar acestea vor rămâne în Cod portocaliu și mâine și este posibil să se înregistreze temperaturi maxime cu 1-2 grade mai ridicate astăzi. Disconfortul termic se va menține unul accentuat, iar temperaturile resimțite vor fi cu câteva grade mai ridicate.
Celelalte regiuni ale țării vor rămâne în Cod galben, exceptând Moldova, care beneficia de o ușoară răcorire datorată unor intensificări ale vântului. Dar per ansamblu, cu mici variații de la o regiune la alta, de la o zi la alta, apreciem că valul de căldură va continua să ne afecteze, în special în jumătatea de sud a teritoriului, cel puțin până la jumătatea săptămânii viitoare”, a declarat directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, la Realitatea Plus.
Întrebată dacă cele 1-2 grade în plus, care sunt așteptate mâine, ar putea face diferența pentru a trece de la Cod portocaliu la Cod roșu în anumite regiuni, Florinela Georgescu a afirmat că ”vom aprecia acest lucru mâine dimineață, judecând după temperaturile care s-au înregistrat astăzi și după materialele pe care le vom avea estimând influența răcirii ușoare dinspre Moldova.
Însă, cel mai probabil, indiferent dacă vom institui un alt cod sau nu, este cel mai probabil ca temperaturile cele mai ridicate să se înregistreze, mâine, în Oltenia și partea de vest a Munteniei, temperaturi pe care acum le estimăm că ar putea depăși pe arii restrânse 38-39 de grade, ceea ce ne-ar aduce în aproprierea recordurilor pentru această perioadă. (...)
Față de temperaturile medii, suntem cu 8-10 grade deasupra acestor medii, iar față de temperaturile absolut ale lunii iunie vom fi cu 3-4 grade sub acestea. Există însă posibilitatea ca în partea de sud a Olteniei și Munteniei să fim mai aproape de recorduri, care pentru această perioadă sunt de 40-41 de grade, recordul absolut al lunii iunie fiind de 42 de grade, dar înregistrat doar la o stație meteorologică, respectiv la stația Oravița. Este adevărat că nu am avut în ultimii ani niciun val de căldură atât de timpuriu, recordurile despre care vorbeam datează mai demult. Dar ceea ce este mai important în această situație este persistența valului de căldură, nu neapărat valorile punctiforme, dintr-o anumită zi a acestui interval”, a mai spus Florinela Georgescu.
Cât privește actualizarea prognozei pentru următoarea lună, expertul ANM a precizat că ”rămânem cu temperaturi foarte ridicate, cel puțin în prima parte a săptămânii viitoare și este de așteptat, conform prognozei pentru următoarele patru săptămâni, ca regimul de temperaturi să se mențină peste media perioadei, până la jumătatea lunii iulie. Și ținând cont de faptul că luna iulie este una foarte călduroasă, statistic vorbind, aceasta înseamnă că este de așteptat să mai avem intervale cu temperaturi foarte ridicate”, a conchis directorul executiv al ANM.
Citește și: Recomandările esențiale ale Ministerului Sănătății în perioada caniculei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu