O comunitate hippie din Italia a început la sfârșitul anilor 70 să construiască un templu în stânca Alpilor.
Ceea ce la prima vedere ar putea părea o moștenire a lumii antice, este de fapt casa unui grup de oameni diferiți. O comunitate spirituală din Italia a construit un vast sistem de galerii, compuse din domuri și tuneluri subterane, iar vizitatorii au numit așesarea a opta minune a lumii, scrie Atlas Obscura.
Chiar sub o casă dintr-un cartier suburban al Italiei de nord se află un masiv templu subteran construit de un grup din care nu face parte niciun arhitect. Construcția s-a desfășurat în cel mai mare secret și a durat 15 ani până când a fost completată. Cei implicați în săparea tunelurilor au lucrat ani de zile, în ture bine stabilite.
Tunelurile au fost săpate în stâncă, fără a avea un plan inițial al construcției, iar liderul celor care s-au implicat în construcția templului a fost un bărbat de vârstă medie, care înainte fusese agent de asigurări în orașul Turin. Acesta se numea Oberto Airaudi, poreclit Falco, și a început excavarea în august 1978. Numele inițial pe care acesta a dorit să îl pună construcției a fost „Templul Omenirii”.
Grupul, care a fost constituit inițial din 24 de persoane, a ajuns după puțin timp să numere peste 1000 de voluntari. Aceștia munceau în ture a câte 4 ore, iar de cele mai multe ori sunetele produse de șantier și excavare erau acoperite de așa-zise petreceri. Totul a durat 15 ani.
Poliția a dat de urma construcției în 1992, când diferite zvonuri au ajuns la urechile autorităților. Cei trei polițiști și procurorul care au bătut la poarta lui Falco au fost uimiți de ceea ce au văzut în subteran. Templul era decorat cu elemente moderne și psihedelice și avea un volum de 8.500 de metri cubici și se întindea pe 5 nivele diferite conectate cu sute de metri de coridoare. Airanaudi susținea la acea vreme că numai 10% din templu fusese completat.
Unele domuri din templu aveau tavane ce se ridicau până la 25 de metri înălțime. Una dintre camere este o piramidă cu 4 laturi, pe tavanul căreia se află sute de oglinzi și un dom de sticlă în vârf. „Holul sferelor” are tavanul acoperit în totalitate cu foiță de aur. Holurile și pereții intermediari sunt acoperite cu picturi murale și sculpturi realizate de cei care s-au implicat în proiect.
În prezent, adepții muncesc și își desfășoară activitatea în apropierea templului, stilul de viață adoptat fiind specific hipioților din anii 1970. Acești spun că templul este o oglindire a călătoriei interioare către sine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu