EXCLUSIV  Tendința de topire a calotelor este categorică. Florinela Georgescu (ANM): În niciun caz nu este atenuată în ultima perioadă / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a fost invitată  la DC News unde a vorbit despre topirea calotei polare.

Alegeri prezidentiale 2024

„Dacă în ultimii ani se axa lumea pe topirea calotei polare, topirea ghețarilor, veneau știri de prin Alpi că au ieșit la suprafață munți care fuseseră acoperiți mii de ani de gheață, de o vreme nu se mai vorbește, unii au zic chiar că se reface calota polară.”, a spus Val Vâlcu. 

„Nu este adevărat. Poate acest subiect ajunge mai puțin pe prima pagină a ziarelor, publicațiilor online, pentru că avem multe alte teme de îngrijorare, dar tendința de topire a calotelor este categorică. Sigur că există în funcție de cum este iarna polară, arctică sau australă. Probabil există variații în evoluție, dar bilanțul este negativ și extrem de negativ în domeniul ghețarilor, dar la latitudini medii, deci nu neapărat zonele polare.

Există o problemă foarte gravă în privința rezervei de apă, a aprovizionării cu apă dulce a țărilor din zona asiatică care se bazează pe resursa de apă dulce din Himalaya. Sunt țări întregi care depind de această resursă. Sunt subiecte care se discută la nivelul Organizației Mondiale de Meteorologie și a Organizațiilor Națiunilor Unite pentru că OMM este agenția Organizației Națiunilor Unite.

Este o problemă globală, în niciun caz nu este atenuată în ultima perioadă, din contră, anul acesta așteptăm, în contextul reactivării fenomenului El Nino, la o temperatură medie globală în creștere, care poate să concureze cu cea din 2016, anul cel mai cald consemnat până acum și în care El Nino a fost activ.

El Nino se dezvoltă în Pacificul Tropical. Afectează categoric zone vaste, țări din zona aceea intertropicală, în special Australia, America de Sud. fiecare zonă, fiecare continent afectat știe foarte clar cum îl afectează El Nino, sau perechea lui, La Nina.

La Nina este tot acolo, doar că înseamnă răcirea excesivă a apelor Pacificului Tropical. Am avut 3 ani la rând cu La Nina, lucru care a fost mai rar întâlnit. De data aceasta s-a activat El Nino, sau este în curs de activare. Europa este departe de El Nino și în general climatologii sunt de acord cu ideea ce efectul în Europa îl simțim în special în sezonul rece când am putea avea iarnă mai grea pe partea de nord a continentului, mai umedă în sud. Cum afectează El Nino Europa e în domeniul cercetării deocamdată.

Categoric afectează prin repercusiunile unei temperaturi medii globale mai ridicate.", a spus Florinela Georgescu la DC News.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel