IFA, cel mai mare salon european al dedicat produselor electronice, debutează vineri la Berlin, unde vor fi prezentate o veritabilă avalanşă de creaţii noi.
IFA, Berlin - Jurnaliştii de la AFP au realizat un bilanţ al tendinţelor care vor marca anul 2018, grupate pe familii de produse.
TV: claritate, mărime, conectare online
La Berlin va fi prezentată prima generaţie de ecrane 8K, conţinând de patru ori mai mulţi pixeli decât un ecran UHD, care este deja foarte performant. Singura problemă: primele conţinuturi în 8K nu vor fi disponibile înainte de anul 2020 şi de Jocurile Olimpice de iarnă organizate în Japonia.
Suprafaţa medie a ecranelor continuă să crească, cu o medie europeană apropiată de 50 inch pentru achiziţiile făcute în 2017. Conectarea online (ethernet sau wifi) se impune ca un criteriu obligatoriu pentru a viziona conţinuturi la comandă, pilotabil cu ajutorul asistenţilor vocali, care pot să primească astfel de comenzi: 'Google, difuzează ultimul episod din 'Black Mirror.
Audio: căştile devin un fel de jucării
Casca audio, vedeta deceniului, a abandonat deja conectarea prin jack de doi ani şi lasă loc, treptat, pentru evoluţia produselor de tip 'earbuds', mici căşti intraauriculare şi care funcţionează prin bluetooth. Odată cu avântul tot mai mare luat de podcast-uri în 2018, căştile mizează şi pe confort şi sunt integrate în bentiţe moi, ce permit utilizatorilor să doarmă cu ele.
O altă tendinţă în creştere: căştile denumite 'circum-aurale', ce înconjoară complet spatele craniului utilizatorului şi ai căror elemente circulare, mari, acoperă urechea pentru a asigura o izolare fonică maximală. În ceea ce priveşte sistemele de sonorizare, boxele şi proiectoarele de sunet multi-room pot fi acţionate în întregime prin intermediul asistenţilor vocali.
Telefonie: mai durabilă?
În 2017, 1,478 miliarde de smartphone-uri au fost vândute în lume, cu preţul mediu de 276 de euro (323 dolari), pe o piaţă în recul, dar tot mai concurenţială, potrivit organizatorilor IFA. Pentru smartphone-urile de gamă înaltă (Iphone, Galaxy şi Mate-produs de Huawei), ecrane devin tot mai mari, cu bordura cât mai fină şi procesoare ce oferă putere mare şi consum redus.
De altfel, criticile aduse uzurii morale programate a acestor produse par să fi fost tot mai mult asimilate de către fabricanţi, care lansează telefoane mobile cu baterii şi ecrane tot mai rezistente, pentru a face faţă cu brio celor patru ore de utilizare medie zilnică. Potrivit cabinetului Gartner, ciclul de schimbare a telefonului mobil a încetinit în medie cu şase luni - şi se vând tot mai mult telefoane de ocazie sau recondiţionate.
Computer sau tabletă? Ambele!
În ceea ce priveşte computerele, cele din gama 'ultraportabile' conduc cursa inovaţiilor, graţie unei reînnoiri regulate a procesoarelor, în special în cazul producătorului Intel. Ultimele modele promovează o mare capacitate de memorie RAM, memorie flash (SSD) şi hard-disk-uri hibride (hard disk + SSD).
Cât despre jocuri şi PC-uri de birou, monitoarele au trecut la înaltă definiţie. Tabletele, ale căror vânzări se află în cădere liberă (-18% anul trecut, potrivit organizatorilor IFA), trebuie să devină convertibile şi să se asocieze cu buna şi bătrâna tastatură.
Produse 'wearable', dincolo de sala de fitness
2017 a fost anul obiectelor conectate purtate pe corpul utilizatorului, după modelul ceasurilor de mână. În principal axate pe performanţa sportivă, produsele 'wearable' integrează de asemenea funcţii de monitorizare a adulţilor şi a persoanelor în vârstă, nu fără să genereze anumite reticenţe în rândul autorităţilor.
În Germania, ceasurile inteligente pentru copii au fost interzise în noiembrie 2017. Părinţii puteau să declanşeze un microfon de la distanţă şi să asculte conversaţiile purtate de copiii lor aflaţi la şcoală.
O casă conectată şi la dispoziţia ordinelor utilizatorilor
Pentru electrocasnice, tendinţa constă în 'mai mare, mai frumos', notează Norbert Herzog, expert al federaţiei germane GFK. Clienţii vor maşini de spălat cu o capacitate de 9 kilograme sau chiar mai mult, cuptoare şi frigidere mai mari şi mai adânci.
Cât despre electrocasnicele mici, specialiştii vorbesc deja despre un câştigător surprinzător: aspiratorul-mătură fără fir, care, de unul singur, reprezintă deja 40% din vânzările mondiale din acest segment. Noi echipamente de uz cotidian permit familiilor să le utilizeze mai uşor, prin intermediul vocii. Au apărut astfel numeroase aparate inteligente şi conectate online: frigidere şi maşini de spălat conectate ce administrează singure stocurile de produse, tablete etanşe integrate în bucătărie, gestionarea iluminării locuinţei de la distanţă.
Aparatele ce permit purificarea aerului în mod automatizat înregistrează un succes tot mai mare, în special pe piaţa chineză, unde poluarea reprezintă o problemă de sănătate publică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News