Dan Dobre, antrenorul Simonei Halep, campioana en titre de la Roland Garros, a declarat într-un interviu acordat site-ului turneului de Mare Şlem că australianul Darren Cahill este tatăl succesului româncei, iar el este un fel de unchi.
Încă mai vorbesc cu Darren, el cunoaşte circuitul mai bine ca mine. El a găsit o formulă de a scoate totul din Simona. Nu e numai vorba despre tenis, el a reuşit să găsească partea emoţională, mentală a jocului. A reuşit multe, pentru că Simona s-a deschis, a încercat lucruri noi, şi-a deschis mintea şi sufletul. Nu pot fi Darren, trebuie să încerc lucruri diferite, dar încerc mereu să merg pe aceaşi cale, e calea Simonei, e vorba de mici variaţii, pentru a păstra prospeţimea lucrurilor, a comentat Dobre, adăugând Darren este într-un fel tatăl succesului Simonei, iar eu sunt unchiul.
Este o perfecţionistă. Nu ai voie să faci greşeli trebuie să fii foarte, foarte atent, a subliniat Daniel Dobre, care a precizat: Să o antrenez pe Simona e un vis, sunt foarte mândru. Darren Cahill a pregătit-o pe Simona Halep timp de patru ani şi a condus-o spre primul său titlu de Mare Şlem, şi către vârful ierarhiei mondiale în 2017 şi 2018. În noiembrie, Halep şi Cahill au încetat colaborarea, australianul alegând să facă o pauză de 12 luni. Dobre a început să lucreze din nou cu Simona Halep în martie, la Miami, el fiind un fost tenisman care în urmă cu 30 de ani a ajuns pe locul 832 în ierarhia mondială, iar la 21 de ani s-a apucat să antrenorat. Cei doi s-au întâlnit cu un an înainte ca Simona să câştige titlul la junioare la Roland Garros, în 2008, iar acum se află la a treia colaborare. Dobre a făcut parte din staff în iarna anului 2013, a avut apoi o colaborare temporară în 2014, tehnicianul amintindu-şi cu plăcere singura victorie a Simonei în faţa Serenei Williams, la Turneul Campioanelor.
Comunitatea tenisului din România este mică, aşa că mereu există un contact, spre exemplu la Fed Cup. Am fost bucuros că am fost invitat la ziua ei sau când a sărbătorit titlul cucerit anul trecut la Roland Garros, a mărturisit Dobre. Am rămas mereu în contact, dar a fost o surpriză, deoarece aveam slujba mea, clubul meu, juniorii mei cu care lucram. Am fost surprins când am auzit că vrea să lucreze singură. Relaţia pe care o avem noi acum nu e doar de antrenor-jucător, suntem, prieteni. E crucial ca jucătorul să spună ce are nevoie şi ce vrea. Suntem foarte direcţi unul cu altul, avem cea mai bună comunicare, a mai spus Daniel Dobre.
Antrenorul a comentat şi schimbările prin care a trecut Simona în ultimul timp: S-a schimbat mult. Lumea să uită altfel la ea, ea se simte confortabil cu viaţa ei socială, are mulţi prieteni în circuit, vorbeşte cu mulţi antrenori. (...) Înainte, şi ea era foarte drăguţă, dar era un pic închisă, i se părea mai simplu să îşi păstreze gândurile pentru ea. Acum e mult mai încrezătoare, nu numai pe teren, dar şi în afara lui.
Numărul trei mondial are toate instrumentele la dispoziţie în tenis, dar Dobre e în continuare uimit de forţa mentală a Simonei. În legătură cu apărarea titlului cucerit anul trecut la Paris, Daniel Dobre precizează că există un plan: Ceea ce este cel mai important este ca ea să lupte pentru fiecare punct, să aibă o atitudine pozitivă, nu cu capul plecat, fără a da totul pe teren. Putem vedea mulţi capi de serie care pierd sau se chinuie, la masculin sau feminin, iar prima noastră ţintă este să nu avem regrete, a subliniat Dobre. Dacă lumea ar vedea ce reuşeşte al antrenamente, e incredibil, dar uneori în competiţie este un pic mai crispată. Primul meu obiectiv este ca ea să joace liberă cea mai mare parte a meciurilor, iar cel de-al doilea este legat de primul, să îşi arate talentul. Poate face cu minge lucruri variate ca Federer, poate face orice, a concluzionat Dobre. Simona Halep, numărul trei mondial, va juca luni în optimi la Roland Garros contra tinerei poloneze Iga Swiatek (18 ani).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News