În ultimii ani, China a adoptat o abordare din ce în ce mai asertivă față de revendicările sale expansive din disputata Mare a Chinei de Sud.
Armata chineză a spus că a alungat o navă a Statelor Unite care „a pătruns ilegal” în apele din apropierea insulelor Spratly din disputata Marea Chinei de Sud.
„Acțiunile armatei americane au încălcat grav suveranitatea și securitatea Chinei”, a declarat Tian Junli, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Sud al Armatei de Eliberare a Poporului.
Nava americană, USS Chancellorsville, un crucișător cu rachete ghidate, navigase recent prin strâmtoarea Taiwan. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei americane.
China susține că deține aproape toată Marea Chinei de Sud, sub linia cu nouă liniuțe, o linie de demarcație imaginară, despre care o instanță internațională a hotărât în 2016 că nu are niciun temei. Beijingul a ignorat această decizie, construind în schimb insule artificiale și extinzând activitățile militare în mare, în spațiile revendicate și de Filipine, Malaezia, Vietnam, Brunei și Taiwan.
Tian a acuzat SUA că sunt un „artizan al riscurilor de securitate” în zonă, susținând că navigația USS Chancellorsville a fost „o altă dovadă de fier a hegemoniei sale în navigația și militarizarea Mării Chinei de Sud”.
Comandamentul Teatrului de Sud a declarat pe contul său de socializare WeChat că trupele chineze vor rămâne în „alerta maximă”.
Statele Unite ale Americii au respins pretențiile expansive ale Chinei în apele bogate în resurse.
SUA au trimis o serie de nave de război prin Marea Chinei de Sud în ultimii ani în ceea ce numește exerciții de „libertate de navigație” și și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru un acord privind un cod de conduită obligatoriu și alte măsuri de consolidare a încrederii.
Într-o vizită la Palawan, săptămâna trecută, vicepreședintele Kamala Harris a declarat că SUA vor face eforturi pentru o campanie internațională împotriva „comportamentului iresponsabil” în Marea Chinei de Sud.
„Trebuie să susținem principii precum respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială, comerțul legal fără obstacole, soluționarea pașnică a disputelor și libertatea de navigație și de survol în Marea Chinei de Sud și în întreul spațiu Indo-Pacific”, a spus ea într-un discurs.
Insulele artificiale ale Chinei includ cel puțin șapte avanposturi în Spratlys, unde a construit porturi, instalații militare și piste de aterizare, conform Al Jazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News