Tensiuni în Balcani. Țara care și-ar putea schimba numele, stârnind îngrijorare în Grecia

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Află în articol de ce este îngrijorat premierul Greciei cu privire la un stat vecin.

Kyriakos Mitsotakis a declarat marţi, la Washington, faptul că este îngrijorat de folosirea, în mod repetat, a vechiului nume al Macedoniei de Nord de către noua sa preşedintă, transmite Agerpres, care citează AFP.

Grecia a lansat acuzții grave la adresa statului vecin

Macedonia a adăugat "de Nord" la numele său în anul 2019 pentru a stopa o lungă dispută statul vecin, Grecia, după un acord istoric care i-a permis aderarea la NATO în anul 2020 şi urma să deschidă porţile aderării la Uniunea Europeană. Grecia şi-a acuzat vecinul de faptul că a uzurpat moştenirea istorico-culturală a regiunii greceşti Macedonia, fiind considerată un leagăn al imperiului lui Alexandru cel Mare.

Cine a spus faptul că ţara sa se numește "Macedonia" şi nu "Macedonia de Nord", stârnind reacții aprige la Atena

Însă victoria Partidului naţionalist VMRO-DPMNE, la alegerile din luna mai, care a format o coaliţie ce a pus capăt celor şapte ani de guvernare social-democrată, a stârnit îngrijorări în Grecia. De asemenea, noua preşedintă Gordana Siljanovska-Davkova a catalogat, în repetate rânduri, faptul că ţara sa se numește "Macedonia", şi nu "Macedonia de Nord". Chiar în jurământul de învestire, din luna mai 2024, Gordana Siljanovska-Davkova a menţionat funcţia de preşedintă a "Macedoniei".  Astfel, s-au provocat reacții aprinse la Atena.

Problema numelui Macedoniei de Nord este "nenegociabilă", afirmă premierul grec Kyriakos Mitsotakis

Premierul Kyriakos Mitsotakis a indicat marţi, la sosirea sa la Washington, unde participă la un summit al Alianţei Nord-Atlantice, faptul că are "îngrijorări serioase", privind vechea denumire Macedonia și nu Macedonia de Nord, de către noul guvern.

"Acesta este un subiect pe care intenţionez să îl aduc în discuţie", a declarat el, în faţa Consiliului pentru Relaţii internaţionale. Mitsotakis a adăugat faptul că problema numelui Macedoniei de Nord este "nenegociabilă". "Nu este constructiv, nu ajută Macedonia de Nord pe drumul său către Europa", a evidențiat premierul Greciei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel