Coaliția de guvernare austriacă se ceartă pe problema respingerii României și Bulgariei de joi.
Publicitate
Coaliția de guvernare austriacă se ceartă pe problema respingerii României și Bulgariei de joi, scrie pe Știrileprotv.ro, citând cotidianul Kronen Zeitung. Partidul Verzilor este partener minoritar al ÖVP, iar liderii formațiunii au trimis-o pe ministrul Justiției, Alma Zadic, să conteste decizia colegilor de coaliție. Astfel, Partidul Verzilor a exprimat clar că nu susține vetoul Austriei.
Ministrul de Interne (ÖVP), Gerard Karner, a ignorat cererile liderilor Verzilor, „punându-și casca de oțel și mergând înainte cu vetoul”. Politicienii ecologiști au folosit astfel rețelele de socializare, încercând să se delimiteze de decizia colegilor de coaliție. Totuși, deși supărați pe modul în care a votat Karner, aceștia susțin că nu e motiv de rupere a coaliției.
Austriecii spun, prin miniștrii cheie cum ar fi Alexander Schallenberg (Externe), că vetoul acesta a fost singura modalitate prin care vocea lor este auzită de Uniunea Europeană. „Este mai degrabă un strigăt de ajutor. Noi nu suntem un stat care blochează”, a zis aceasta.
În final, decizia României de a-l rechema în țară pe ambasadorul Emil Hurezeanu a fost caracterizată drept una „emotivă”, mai transmite sursa citată.
Experți în migrație din Austria precum Judith Kohlenberger spun că Bulgaria nu mai este, cel puțin strict geografic, o rută pentru cei care intră în Serbia fără viză. În plus, doar 3% dintre refugiații din Austria folosesc ruta ocolitoare prin România, transmite ea pe Twitter. Faptul că Austria dă vina pe România și Bulgaria pentru migranții ilegali, dar nu și pe Ungaria și Croația, este un lucru „ipocrit și irațional”. Ministerul de Interne din Austria a transmis că cifrele sunt false, în timp ce țara noastră susține că cifrele ministerului nu sunt justificate, se arată în Die Presse.
Una dintre marile companii austriece care face afaceri în România ar fi pus la cale o ”schemă” prin care zahărul din România face profit în Austria.
Zahărul produs în România ajunge la firma-mamă, de acolo fiind vândut în alte țări, inclusiv în țara noastră, iar românii ar consuma zahăr Coronița sau Mărgăritar ”origine din UE și din afara UE", potrivit surselor Gândul.
Compania austriacă deţine o fabrică de zahăr în Roman şi una în Buzău. Totodată, Agrana are și o fabrică de amidon în Ţăndărei. Fabricile de zahăr au optat, în anul 2005, pentru ”o administrare și un management mai eficient” și așa a fost înființată compania Agrana România. În anul 2018, Agrana Romania S.A. devine Agrana Romania S.R.L, firmă care a preluat managementul fabricilor de zahăr deținute de Agrana Zucker A.G.
Cu toate că Agrana produce în România zahăr din sfeclă de zahăr, pe piața din România pune în vânzare produsele Zahăr Coronița și Zahăr Mărgăritar, ”un zahăr din trestie de zahăr din țări terțe UE”, spun sursele Gândul. Zahărul care ajunge în magazinele din România ar fi, de fapt, zahăr importat din Mauritius sau din alte țări non-UE.
”Este lesne de înțeles cum funcționează mecanismul: producția de zahăr din România ajunge la firma-mamă în Austria și, de acolo, pe piețe mult mai atractive. Pentru România, firma austriacă importă zahăr din Mauritius sau alte țări non-UE. În astfel de condiții, ne lăsam păcăliți că avem la raft produs din sfeclă de zahăr românească”, avertizează sursele Gândul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu