Activitățile din Japonia au reacționat cu furie la un raport guvernamental care dezvăluie că doi copii de până la nouă ani se numără printre miile de oameni care au fost sterilizați forțat în temeiul unei legi eugenice care nu a fost abrogată până în anii 1990.
Raportul de 1.400 de pagini, înaintat parlamentului săptămâna aceasta, detaliază modul în care, între 1948 și 1996, aproximativ 16.500 de persoane au fost operate fără acordul lor în temeiul legii, care urmărea „prevenirea nașterii descendenților de proastă calitate… și protejarea vieții și sănătății mamei”. Majoritatea victimelor erau femei.
Alte 8.000 de persoane și-au dat consimțământul – aproape sigur sub presiune – în timp ce aproape 60.000 de femei au făcut avorturi din cauza unor boli ereditare, scrie The Guardian.
Cei doi copii de nouă ani care au fost sterilizați erau un băiat și o fată, se arată în raport.
Îndelungata campanie de despăgubire a victimelor a evidențiat maltratarea de către statul japonez a persoanelor cu dizabilități și afecțiuni cronice, în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial.
În 2019, parlamentarii au adoptat o legislație care oferă victimelor o despăgubire de 3,2 milioane ¥ (22.800 USD) - o sumă despre care militanții au spus că nu reflectă suferința pe care victimele au experimentat-o. Termenul limită de aplicare pentru plată urmează să expire în aprilie 2024, dar până în prezent doar 1.049 au primit suma, potrivit rapoartelor presei.
Victimele programului de sterilizare au militat timp de zeci de ani pentru a căuta daune financiare și recunoașterea suferinței fizice și psihice pe care au îndurat-o.
Până acum, patru instanțe au acordat despăgubiri victimelor, dar altele au fost de partea guvernului, spunând că termenul de prescripție de 20 de ani a trecut. Avocații au susținut că victimele au aflat despre natura operației lor prea târziu pentru a respecta termenul legal pentru a solicita despăgubiri.
Germania și Suedia aveau măsuri similare în vigoare, dar de atunci și-au cerut scuze victimelor și au oferit despăgubiri. Legile ambelor țări au fost abrogate cu zeci de ani înainte ca Japonia să facă același pas.
La începutul acestei luni, o înaltă instanță a respins cererile de despăgubire din partea a două femei, printre care Junko Iizuka, care avea 16 ani când a fost dusă la o clinică din nord-estul Japoniei și forțată să facă o operație misterioasă care, ea a descoperit mai târziu, ar fi împiedicată-o să rămână însărcinată vreodată.
„Operația eugenică m-a lipsit de toate visele mele modeste, de o căsnicie fericită și copii”, a declarat Iizuka, în vârstă de 77 de ani, reporterilor, în această săptămână.
Iizuka, care poartă un pseudonim și își deghizează fața cu o pălărie și o mască în public, a spus că procedura i-a distrus cele mai importante relații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News