Duminică, statul filipinez a acuzat Garda de Coastă chineză că a folosit tunuri cu apă asupra navelor filipineze din Marea Chinei de Sud. Manila descrie acțiunile Chinei ca fiind „ilegale” şi „periculoase", transmite AFP.
'Garda de Coastă din Filipine condamnă cu fermitate manevrele periculoase ale Gărzii de Coastă din China şi utilizarea ilegală a tunurilor cu apă împotriva navelor' filipineze, a transmis agenţia filipineză într-un comunicat referitor la incidentul care a avut loc sâmbătă.
Potrivit Gărzii de Coastă din Filipine, incidentul s-a produs în timp ce oficialii filipinezi escortau nave care transportau provizii pentru personalul militar filipinez staţionat pe Second Thomas, un atol din Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud pe care Manila îl numeşte atolul Ayungin.
Atolul Ayungin, controlat de Filipine, se află la mai puţin de 200 de mile marine (aproximativ 322 de kilometri) de coasta de provinciei filipineze Palawan, la sud-vest de arhipelag şi în zona economică exclusivă a Filipinelor.
Această distanţă, 200 de mile marine, este limita stabilită de ONU pentru a determina suveranitatea maritimă a statelor, conform unei convenţii la care China a aderat în 1996, aminteşte EFE.
Departamentul de Stat al SUA a condamnat sâmbătă într-un comunicat acţiunile 'periculoase' ale Chinei, declarând că acestea au fost opera gărzilor de coastă şi a 'miliţiilor maritime', care ameninţă direct pacea şi stabilitatea regiunii.
Forţele armate din Filipine au declarat că Garda de Coastă chineză a 'blocat şi bombardat cu apă' una dintre navele de aprovizionare pe care le-a închiriat.
Din cauza acestor manevre 'excesive şi ofensive', o a doua navă închiriată nu a putut să-şi descarce încărcătura pentru o operaţiune de rutină de rotaţie şi reaprovizionare a trupelor, a declarat colonelul Medel Aguilar, purtătorul de cuvânt al armatei filipineze, într-un comunicat de presă.
'Solicităm Gărzii de Coastă chineze şi Comisiei Militare Centrale să acţioneze cu prudenţă şi să fie responsabile în acţiunile lor pentru a evita calculele greşite şi accidentele care pun în pericol viaţa oamenilor', a adăugat colonelul Aguilar citat în comunicatul de presă. Ambasada Chinei din Manila nu a răspuns imediat solicitărilor de a comenta adresate de AFP.
Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, în ciuda pretenţiilor rivale din Filipine, Vietnam sau Malaezia, ignorând o hotărâre internaţională din 2016 în defavoarea sa.
Manila se plânge că navele sale care patrulează în aceste ape în litigiu sunt supravegheate sau blocate în mod regulat de paza de coastă sau de ambarcaţiunile marinei chineze, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu