Giorgia Meloni, lidera formaţiunii Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia, FdI), a avertizat joi că guvernul pe care intenţionează să îl conducă va susţine linia NATO şi alianţa occidentală ori nu va fi deloc, după ce partenerul ei de alianţă, liderul Forza Italia (FI), Silvio Berlusconi, a făcut comentarii controversate cu privire la războiul din Ucraina, relatează ANSA.
O înregistrare video difuzată marţi în care acesta le spunea parlamentarilor FI că a restabilit legăturile cu vechiul său prieten Vladimir Putin, cu schimburi de cadouri şi scrisori ‘dulci’, a stârnit polemică la Roma.
Scandalul a luat amploare miercuri când a fost difuzată o nouă înregistrare în care Berlusconi sugera că acţiunile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski au obligat Moscova să invadeze Ucraina, punând la îndoială politica de acordare de ajutor Kievului.
Meloni, al cărei partid a fost motorul victoriei coaliţiei de dreapta în alegerile generale de luna trecută, a dat miercuri seara un ultimatum, afirmând că Italia nu trebuie să fie niciodată ‘veriga slabă a Occidentului’.
Într-un comunicat, Berlusconi a spus că acele comentarii ale sale au fost scoase din context, subliniind că poziţia sa şi cea a FI nu diferă de cea a guvernului.
Coordonatorul FI şi fost preşedinte al Parlamentului European, Antonio Tajani, va participa joi la o reuniune a Partidului Popular European (PPE) şi a declarat că va ‘confirma sprijinul deplin al meu şi al FI pentru Kiev’. Se aştepta ca Tajani să fie numit ministru de externe în guvernul Meloni, dar partidele de opoziţie au spus că el nu ar trebui să primească acest portofoliu, având în vedere declaraţia lui Berlusconi despre războiul din Ucraina, notează Agerpres.
Potrivit publicației Europa Today, tăcerea și jena au fost elementele care au însoțit conferința de presă de astăzi a Comisiei Europene în care purtătorii de cuvânt ai UE au fost întrebați despre noua prietenie dintre Silvio Berlusconi și Vladimir Putin.
”Statele membre sunt libere să conducă contacte bilaterale”, a răspuns purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri Externe, Nabila Massrali, care a reamintit însă că țările europene ”ar trebui să transmită pozițiile UE”, inclusiv invitația de a ”respecta dreptul internațional”.
Critica de bază este schimbul de ”scrisori foarte dulci” însoțite de schimbul de vodcă și Lambrusco între Berlusconi și Putin, ceea ce este foarte inconsecvent cu sancțiunile introduse de Bruxelles pentru războiul din Ucraina.
Aceeași donație reciprocă de sticle a intrat în punctul de vedere al instituțiilor europene de când ”în cel de-al cincilea pachet de sancțiuni am extins interdicția de import de alcool, care include și vodcă”, a amintit un alt purtător de cuvânt.
”În mod clar, punerea în aplicare a sancțiunilor este responsabilitatea statelor membre și Comisia lucrează cu ele în această implementare”, a punctat purtătorul de cuvânt, bazându-se pe acțiunea autorităților italiene pentru a contracara eventuala evitare a sancțiunilor europene.
În fine, purtătorul de cuvânt a recunoscut că trebuie să verifice dacă o donație de sticle de vin sau vodcă ar putea intra în sfera măsurilor restrictive aprobate în Consiliul UE. Dacă verificarea ar da un rezultat pozitiv, pentru fostul premier Silvio Berlusconi ar putea exista consecințe juridice care s-ar adăuga acelor politici care zguduie negocierile privind formarea următorului guvern.
Printre cele mai dure reacții europene, la acest schimb de cadouri între Vladimir Putin și Silvio Berlusconi, s-a numărat cea a europarlamentarului Renew Europe, Guy Verhofstadt, care l-a numit pe Berlusconi ”prințul clovn al politicii italiene”. ”Nu poate submina unitatea UE împotriva lui Putin”, a adăugat el într-un tweet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci