Tensiuni între Germania și Turcia, asupra suveranității altei țări din Europa. Erdogan trece la amenințări tot mai mari

Pixabay
Pixabay

Turcia a atacat Germania în legătură cu Grecia și Cipru, în timpul unei conferințe de presă comună susținută vineri de miniștrii de Externe ai Turciei și Germaniei, la Istanbul.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a fost într-o vizită la Istanbul, Turcia, după ce a vizitat Atena, Grecia.

În urma discuțiilor cu ministrul grec de externe Nikos Dendias, Baerbock a declarat că nimeni nu are dreptul de a contesta suveranitatea grecească a insulelor din Marea Egee din apropierea coastei turcești – o remarcă care părea să fi înfuriat Turcia, notează Greek Reporter.

„Vrem ca Germania să-și mențină poziția echilibrată în problema Estului Mediteranei și a Mării Egee”, a spus Mevlut Cavusoglu, adăugând că Berlinul „nu ar trebui să fie un instrument de provocare și propagandă, în special din partea Greciei și a ciprioților greci”.

„În trecut, Germania a jucat un rol de mediere onest în acest proces, cu o atitudine echilibrată. Dar, în ultima vreme, am văzut că acest echilibru s-a pierdut, din păcate. Trebuie să ascultăm ambele părți”, a conchis el.

„Nu putem rezolva problemele din estul Mediteranei prin escaladarea tensiunilor”, a răspuns omologul său german.

„Pentru partenerii dintr-o alianță, în opinia mea, este de la sine înțeles că ne respectăm reciproc granițele. Prin urmare, este important pentru mine să nu ne depărtăm din punct de vedere politic în acest moment”, a spus ministrul Baerbock.

Germania abordează pretențiile Turciei despre insulele din Marea Egee

Vineri mai devreme, ministrul german de externe Baerbock a declarat reporterilor din Atena că „Lesbos, Chios, Rodos și multe, multe alte insule... sunt teritoriu grecesc și nimeni nu are dreptul să conteste acest lucru”.

În timpul discuțiilor lor, omologul său grec, Nikos Dendias, și-a exprimat îngrijorarea Atenei cu privire la exporturile de armament german către Turcia, în special submarinele de tip 214, subliniind că aceste submarine riscă să schimbe raportul de putere în estul Mediteranei.

Ministrul Dendias a subliniat că, deși Grecia avea aceleași submarine, „nu își amenință vecinii și nici nu se comportă ca o forță revizionistă”, adăugând că Turcia, în ciuda faptului că este membră a NATO, amenință în mod deschis Grecia cu război, emițând un casus belli împotriva ei, încălcându-i în mod constant suveranitatea și drepturile suverane, precum și ocupând ilegal teritoriul Ciprului, stat membru al UE.

Franța este de partea Greciei în disputa de suveranitate

Tot vineri, Franța și-a reiterat poziția de aliat și prieten față de Grecia, prin vocea ministrului francez de Externe, Catherine Colonna, după întâlnirea cu omologul grec, Nikos Dendias, la Paris.

Ea a declarat că Franța va urmări îndeaproape evoluțiile și a asigurat Grecia de angajamentul său.

Aceasta a fost prima întâlnire între miniștrii de Externe ai Greciei și Franței de la formarea unui nou guvern în Franța în urma alegerilor legislative din iunie, de aceea nou-numitul ministru Colonna și-a asigurat omologul său grec că va continua colaborarea pe care Dendias a avut-o cu predecesorul ei, Jean-Yves Le Drian.

În declarațiile pentru presă după întâlnirea lor, ministrul Colonna s-a referit la regiunea Estului Mediteranei ca fiind una de mare interes pentru Grecia și Franța, dar și o regiune tensionată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel