Tensiuni între Liban şi SUA. Palestinienii nu vor primi statut de imigranţi

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Libanul nu se va lăsa ademenit de planul de investiţii al Statelor Unite şi nu le va acorda palestinienilor statut de imigranţi, a declarat duminică preşedintele parlamentului de la Beirut, Nabih Berri, citat de Reuters. Planul preşedintelui american Donald Trump pentru reglementarea conflictului israeliano-palestinian prevede investiţii de 50 de miliarde de dolari în economia palestiniană şi a ţărilor arabe vecine. 

Ginerele lui Trump, Jared Kushner, urmează să prezinte detaliile la o conferinţă programată marţi şi miercuri în Bahrein. O mare parte din lumea arabă a respins însă proiectul SUA, iar Liban se crede că unul din obiectivele Washingtonului este stabilirea permanentă în ţară a refugiaţilor palestinieni.

Partidele libaneze au respins de multă vreme ideea acceptării palestinienilor ca imigranţi. 'Cei care cred că fluturând miliarde de dolari pot păcăli Libanul, care suportă povara unei crize economice sufocante, să cedeze sau să îşi negocieze principiile fac o greşeală', a afirmat Berri într-un comunicat al cancelariei sale. El a precizat că respingerea refugiaţilor palestinieni care trebuie să aibă dreptul să se întoarcă pe teritoriul lor este printre cele mai importante principii. Reuters arată că permanentizarea prezenţei palestinienilor, în majoritate musulmani sunniţi, este o problemă foarte sensibilă în echilibrul multiconfesional menţinut după războiul între sectele religioase din Liban, care a durat din 1975 până în 1990 şi în care s-au implicat şi facţiuni palestinene.

Câţi refugiaţi palestinieni sunt

Numărul refugiaţilor palestinieni din Liban este estimat de ONU la circa 470.000, în timp ce un recensământ oficial din 2017 a înregistrat doar aproximativ 175.000. Planul american prevede că mai mult de jumătate din totalul de 50 de miliarde de dolari va fi cheltuită în următorii 10 ani în teritoriile palestiniene, în timp ce spre Egipt vor fi direcţionate nouă miliarde, spre Iordania - 7,5 miliarde, iar spre Liban şase miliarde. Statele Unite speră ca statele bogat din Golf, alături de ţări din Europa şi Asia şi de investitori privaţi vor acoperi mare parte din sumă, a declarat sâmbătă Kushner agenţiei Reuters. Lipsa unei soluţii politice - problemă amânată de Washington - a determinat respingerea planului nu doar de către palestinieni, ci şi de statele arabe cu care Israelul doreşte relaţii normale. Libanul nu va participa la reuniunea din Bahrein, iar Berri a avertizat că orice investiţie 'în detrimentul cauzei palestiniene' nu va fi susţinută de ţara sa.

O sursă oficială a declarat la sfârşitul săptămânii trecute agenţiei Reuters că la Beirut nu s-a primit nicio formă oficială a planului american. Gruparea şiită Hezbollah, influentă în Liban, susţinută de Iran şi puternic înarmată, a apreciat că proiectul lui Trump este 'o crimă istorică' şi trebuie împiedicat. Hezbollah a luptat timp de o lună împotriva Israelului, în 2006, iar conflictul s-a soldat cu 1200 de morţi - în special civili - în Liban şi cu peste 150 de victime israeliene, majoritatea din rândul militarilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel