Tensiuni între Serbia și Kosovo. Rusia susține ”cu desăvârșire poziția Serbiei” și sfătuiește că ”este important ca toate părțile implicate să acționeze rațional”

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

O simplă plăcuță de înmatriculare pentru mașini riscă să aprindă din nou tensiunile între Serbia și Kosovo și să ducă din nou la război între cele două țări balcanice. 

Este cu adevărat un nou scenariu de război rece care a dus la o tensiune foarte mare între Pristina și Belgrad, prima capitală bucurându-se de sprijinul NATO, iar a doua a Rusiei lui Vladimir Putin.

Protestatarii au parcat camioane pline cu pietriș și alte mașini grele pe drumurile din Kosovo care duc la două puncte de trecere a frontierei, Jarinje și Bernjak, forțând poliția să le închidă, relatează Europa Today.

Acțiunea a fost concepută în semn de protest față de decizia Guvernului de a-i obliga pe sârbii din nordul țării să solicite plăcuțe auto emise de instituțiile naționale, ca și pentru toți ceilalți cetățeni, în timp ce în acest moment folosesc plăcuțe și documente eliberate de cei sârbi, refuzând să recunoască instituţiile capitalei Pristina. 

Pentru a evita riscul ca acest conflict să escaladeze, executivul de la Pristina a decis să amâne decizia cu o lună.

La 14 ani de la declararea sa de independență, Kosovo a fost recunoscut ca stat independent de peste 100 de țări, dar nu de Serbia sau Rusia

În națiune, de la sfârșitul războiului din 1999, a fost prezentă KFOR (Forța Kosovo), un contingent condus de NATO de aproximativ 3.500 de oameni, în baza rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

În 2013, cele două țări, care au fost cândva unite, s-au angajat într-un dialog susținut de UE pentru a încerca să rezolve problemele restante, dar progresul a fost slab.

”Situația generală de securitate în municipalitățile din nordul Kosovo este tensionată”, a spus KFOR într-un comunicat, asigurând că ”monitorizează îndeaproape” situația și este ”gata să intervină dacă stabilitatea este pusă în pericol”.

Ieri, polițiștii au spus că s-au tras împușcături ”în direcția unităților de poliție, dar din fericire nimeni nu a fost rănit”, susținând de asemenea că manifestanții au bătut mai mulți albanezi care au trecut pe drumurile care fuseseră blocate și că unele mașini au fost atacate.

În urmă cu un an, după ce sârbii locali au blocat aceleași drumuri din cauza plăcuței de înmatriculare, Guvernul kosovar a desfășurat forțe speciale de poliție, iar Belgradul a monitorizat situația trimițând avioane de luptă în apropierea graniței.

Înaltul Reprezentant al politicii externe a UE, Josep Borrell, a ”salut” decizia de a muta la 1 septembrie măsurile privind interzicerea folosirii documentelor și plăcuțelor sârbești, subliniind că:

Pe cealaltă parte a intervenit și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin care a transmis: 

”Susținem cu desăvârșire poziția Serbiei” și ”este important ca toate părțile implicate în situație să acționeze în mod rațional” deoarece ”cerințele stabilite de autoritățile kosovare pentru procedura de emitere a noilor documente sunt absolut nefondate”.

Acesta a mai adăugat că ”poziția Belgradului este constructivă și pașnică” iar ”țările care au recunoscut Kosovo ar trebui să-și folosească toată influența pentru a avertiza autoritățile de la Pristina împotriva procedurilor greșite care pot crește tensiunile în regiune”, a adăugat el.

Premierul albanez, Edi Rama, a vorbit despre o escaladare ”total nerezonabilă”, subliniind că „Guvernul Kosovo are nu numai dreptul, ci și datoria de a aplica acordurile prin exercitarea suveranității sale teritoriale ca stat independent”. Rama a făcut apoi un apel către autoritățile de la Belgrad să nu încurajeze în niciun fel grupurile care se opun implementării acordurilor.

Citește și:

Război al declaraţiilor între liderii din Kosovo şi Serbia. "Situaţia nu a fost niciodată atât de complicată"/ "Următoarele zile vor fi provocatoare"

Premierul Kosovo, Albin Kurti, a declarat că următoarele ore, zile şi săptămâni vor fi provocatoare şi problematice, deoarece Pristina se confruntă cu naţional-şovinismul sârb.

Într-un mesaj video postat pe Facebook, Kurti a spus că structurile "ilegale" sârbe au blocat drumurile din nordul Kosovo înainte de aplicarea hotărârii privind înlocuirea documentelor de identitate emise de Serbia cu adeverinţa de intrare-ieşire. Pentru actuala situaţie din nordul Kosovo, Kurti l-a învinovăţit pe preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic şi pe directorul... mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel