Tensiuni între Ursula von der Leyen și Giorgia Meloni, declanșate de un raport al Comisiei Europene

Află în articol mai multe despre tensiunile dintre premierul Italiei, Giorgia Meloni, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Giorgia Meloni este furiosă din cauza raportului anual al Comisiei Europene privind statul de drept, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la libertatea presei în Italia și la independența radiodifuzorului public Rai.

Meloni a luat măsuri legale împotriva jurnaliștilor, invocând defăimarea, care este o infracțiune penală pedepsită cu închisoarea în Italia. Numirea de către aceasta a unor loialiști în funcții de conducere la radiodifuzorul de stat a dus la plecarea unor jurnaliști de top. 

După publicarea raportului, Meloni i-a trimis o scrisoare Ursulei von der Leyen în care spune despre criticile din raport că au dus la ”atacuri stângace și speculative” din partea jurnaliștilor. 

Aceasta este cea mai recentă interacțiune într-o relație care se deteriorează între cei doi lideri.

În cele două săptămâni de când deputații din Parlamentul European au confirmat în cele din urmă un al doilea mandat pentru von der Leyen, Guvernul Meloni a continuat să se certe cu Comisia Europeană, trăgând un semnal de alarmă asupra unei relații care a fost considerată cândva una civilizată și de conveniență. 

Ceea ce a făcut Meloni a fost pur și simplu stupid. A irosit atât de mult capital politic în câteva săptămâni”, a declarat un diplomat UE de rang înalt după votul din Parlament, conform POLITICO.

Construirea legăturilor

În perioada premergătoare votului privind al doilea mandat în rândul liderilor UE din iunie, Ursula von der Leyen a petrecut luni întregi făcând tot posibilul pentru a construi legături cu Meloni. Împreună au supravegheat un punct de intrare pentru migranți în Italia. Blocul comunitar a prezentat condoleanțe comunităților italiene afectate de inundații, iar von der Leyen a participat la discuțiile purtate de Meloni la Roma despre strategia sa politică extinsă pe continentul african.  

Apoi, Meloni s-a abținut atunci când liderii UE au votat un al doilea mandat pentru von der Leyen, supărată că a fost exclusă dintr-o înțelegere de culise încheiată la Bruxelles de conservatorii de centru ai Ursulei von der Leyen, liberalii președintelui francez Emmanuel Macron și socialiștii cancelarului german Olaf Scholz.

La momentul respectiv, se credea că partidul său, Frații Italiei, o va susține în continuare pe von der Leyen atunci când va avea loc un vot în Parlamentul European, dar nu a făcut-o.  

Lorenzo Castellani, profesor de politică la Universitatea Luiss din Roma, a declarat că Meloni ”își construise credibilitatea în cercurile diplomatice și financiare, precum și în Comisie și beneficiase de numeroase concesii, inclusiv în ceea ce privește fondul de recuperare (n.r. al UE pentru COVID) și migrația”. Acum, ea a ”aruncat totul la gunoi”. 

Răscruce de drumuri

Votul asupra Ursulei von der Leyen a pus-o pe Meloni la o răscruce de drumuri, forțată să aleagă între consolidarea locului ei ca o voce moderată în afacerile europene și dorința sa instinctivă de a rămâne un ”outsider” agresiv și radical. 

De când a devenit prim-ministru în 2022, Meloni a prezidat un guvern de dreapta care a ordonat reținerea automată a migranților și a limitat drepturile parentale și reproductive ale cuplurilor de același sex. În Europa, partidul ei a respins Pactul Ecologic European și s-a opus includerii dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE. 

Criticii Giorgiei Meloni au prezentat tensiunile cu Ursula von der Leyen drept o dovadă a marginalizării Italiei în Europa.

Deputatul italian Riccardo Magi, un om de centru și un critic vocal al Giogiei Meloni, a declarat că aceasta ”face pe victima, ceea ce este reacția cuiva care intenționează să joace rolul de outsider”.

Totuși, von der Leyen și Meloni au nevoie una de cealaltă. 

Aflată într-o vizită oficială în China în această săptămână, Meloni a încercat să atenueze tensiunile, afirmând că scrisoarea sa ”nu este o dovadă a tensiunilor, ci o reflecție asupra manipulării unui document tehnic, în care accentele critice nu provin de la Comisie, ci de la părțile interesate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel