Rachete balistice chineze ar fi căzut pentru prima oară în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, a anunţat joi ministrul apărării nipon Nobuo Kishi, citat de AFP.
'S-ar putea ca cinci din nouă rachete balistice lansate de China să fi aterizat în ZEE a Japoniei', a declarat Kishi jurnaliştilor, în timp ce China a început joi ample manevre militare în apele din jurul Taiwanului după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.
'Japonia a transmis Chinei o notă de protest pe canale diplomatice', a indicat Kishi, calificând incidentul drept o 'problemă gravă care afectează securitatea naţională şi pe cea a cetăţenilor noştri'.
Unele insule din departamentul Okinawa, în extremitatea sudică a Japoniei, se află la numai câteva zeci de kilometri de Taiwan. În acelaşi timp, ministrul apărării nipon a precizat că este pentru prima oară când rachete balistice chineze pătrund în ZEE a Japoniei.
Cifra de nouă rachete lansate de China a fost evaluată de Japonia, a mai indicat el.
China a început joi exerciţii militare de o anvergură fără precedent în jurul Taiwanului ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA la Taipei, unde s-a aflat doar marţi seara şi miercuri, în pofida avertismentelor ferme din partea Beijingului, care consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale.
Iniţiativa lui Nancy Pelosi a fost considerată de China drept o provocare, un sprijin acordat susţinătorilor independenţei Taiwanului şi o tăgăduire a promisiunilor SUA de a nu avea relaţii oficiale cu insula.
Ca răspuns, armata chineză a lansat o serie de exerciţii militare în şase zone maritime din jurul Taiwanului, la nivelul rutelor comerciale extrem de frecventate şi, pe alocuri, la numai 20 km de coastele taiwaneze.
Manevrele, care au început la joi la amiază (04:00 GMT), cuprind în special 'tiruri cu rachete convenţionale' spre apele din largul coastei de est a Taiwanului, a indicat Shi Yi, un purtător de cuvânt al forţelor militare chineze.
China ar putea invada Taiwanul în următoarele 18 luni, au declarat oficiali actuali și foști familiarizați cu informațiile americane și aliate pentru Fox News, sugerând o fereastră deosebit de „periculoasă” între reuniunea Congresului Național al Partidului Comunist Chinez din noiembrie anul acesta și alegerile prezidențiale din SUA din 2024.
Doi foști înalți oficiali au declarat pentru Fox News că informațiile sugerează că Republica Populară Chineză vede potențiala oportunitate pentru un asalt amfibiu și o invazie militară a Taiwanului în acel interval de timp.
„Întotdeauna am avut și am fost întotdeauna conștienți de faptul că Republica Populară Chineză are un plan mereu prezent, în continuă evoluție, pentru un asalt amfibiu și o invazie militară a Taiwanului. Dacă nu reușesc să se reunifice politic, atunci o vor face cu forță”, a spus un fost înalt oficial al serviciilor de informații care a discutat despre informațiile unui aliat al SUA din Indo-Pacific.
„Ceea ce este diferit acum este că avem informații despre faptul că acest lucru a trecut de la un scenariu nedefinit, nebulos, la convingerea că există o fereastră de oportunitate în următoarele 18 luni”, a continuat oficialul. „Nu cred că este o coincidență că fereastra de oportunitate se află în cadrul unei administrații Biden”.
Un fost înalt oficial al administrației Trump a declarat că vizita Președintelui Camerei, Nancy Pelosi, în Taiwan este folosită ca „pretext” pentru o agresiune sporită chineză în jurul Taiwanului, dar a spus că „nu este cauza reală a acesteia”.
Fostul comandant al forțelor americane din Indo-Pacific, amiralul Philip Davison a mărturisit anul trecut că Republica Populară Chineză ar putea invada Taiwanul în următorii șase ani, până în 2027.
„Fereastra este acum între Congresul Partidului și următoarele alegeri prezidențiale din SUA”, a spus oficialul, menționând că fereastra s-ar putea închide până în ianuarie 2025, la sfârșitul perioadei de tranziție prezidențială. „Cred că acum ne aflăm într-o fereastră de doi ani foarte periculoasă”, a spus el.
Cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez este de așteptat să aibă loc în noiembrie, unde președintele chinez Xi Jinping urmează să fie reales.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat pentru Fox News că Statele Unite „nu vor o criză și nu vor căuta să o provoace”.
"Suntem pregătiți să gestionăm ceea ce Beijingul alege să facă. Nu ne vom angaja în ciocniri și nu căutăm să escaladăm", a declarat purtătorul de cuvânt al NSC pentru Fox News. „În același timp, vom fi stabili și hotărâți. Nu vom fi descurajați să operam în mările și cerurile Pacificului de Vest așa cum am făcut-o de zeci de ani”, a adăugat acesta.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că Statele Unite „vor continua să sprijine Taiwanul, în concordanță cu angajamentele noastre în temeiul Legii relațiilor cu Taiwan, și să apere un Indo-Pacific liber și deschis”.
"Comunicăm îndeaproape cu aliații și partenerii noștri și menținem linii deschise de comunicare Beijingul", a spus purtătorul de cuvânt. „Vom continua să facem ceea ce facem – să susținem pacea și stabilitatea dincolo de strâmtoare”, a mai spus el.
Cu toate acestea, fostul înalt oficial al administrației Trump a declarat pentru Fox News că „probabilitatea invaziei a crescut dramatic, China percepând că Statele Unite sunt într-o poziție slăbită”, după „predarea” administrației Biden a Afganistanului în fața talibanilor, în august 2021, și invazia Ucrainei de către Rusia, scrie Fox News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci