Tensiuni la Chişinău. 18 judecători din Curtea Supremă de Justiţie au demisionat. Eugen Tomac: Pe asta trebuie să se concentreze executivul. Un stat nu poate fi credibil altfel

Facebook Eugen Tomac
Facebook Eugen Tomac

Eugen Tomac, preşedintele PMP şi europarlamentar, spune că Republica Moldova este cea mai expusă ţară din regiune la criza de securitate. Amintim că marţi, 14 februarie, spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost închis pentru scurtă perioadă, iar luni preşedintele Maia Sandu a anunţat că are informaţii potrivit cărora Rusia pregăteşte o lovitură de stat la Chişinău. Tomac a explicat, astfel, pe ce trebuie să se concentreze executivul de la Chişinău, după ce 18 judecători de la Curtea Supremă de Justiţie au demisionat. 

"Din păcate, criza de securitate din regiune nu ocoleşte Republica Moldova şi Basarabia este regiunea cea mai expusă, după Ucraina, în faţa ameninţărilor Federaţiei Ruse. Nu o dată, atât preşedintele Putin, cât şi ministrul de externe Lavrov au avut mesaje extrem de directe către Chişinău prin care au ameninţat Republica Moldova. Pe de o parte, este clar că planul despre care vorbeşte preşedinta Maia Sandu reprezintă un semnal de alarmă pentru toată lumea. Am văzut atât în Consiliul European, când preşedintele Zelenski a vorbit pentru prima dată despre acest plan, în posesia căruia au intrat şi l-au prezentat autorităţilor de la Chişinău, am observat că şi Casa Albă a reacţionat. Era de preferat ca şi autorităţile române să aibă un punct de vedere cu privire la aceste declaraţii extrem de serioase pe care le-a făcut şeful statului de la Chişinău, pentru că, dincolo de aceste provocări pe care Rusia le face în mod constant, să nu uităm că conflictul transnistrean, aşa cum anunţa în memoriile sale fostul ministru de externe Primakov, a fost declanşat tocmai cu scopul de a opri unirea Republicii Moldova cu România.

Există această provocare constantă venită din partea Kremlinului către Republica Moldova şi noi avem obligaţia să fim alături de românii din Republica Moldova, pentru că dincolo de orice există această realitate: majoritatea populaţiei este românească în Republica Moldova. Există o altă realitate pe care trebuie să conştientizeze şi autorităţile române şi, evident, acest lucru îl spun ori de câte ori am ocazia şi la Bruxelles, că peste 50% din cetăţenii Republicii Moldova sunt şi cetăţeni români, sunt şi cetăţeni europeni şi, prin urmare, avem toată legitimitatea să susţinem şi, evident, să sprijinim necondiţionat toate palierele Republicii Moldova în faţa oricăror provocări", a declarat Eugen Tomac, citat de Rador.

Pe ce trebuie să se concentreze executivul de la Chişinău 

"Toate aceste crize suprapuse au obligat Guvernul de la Chişinău să demisioneze şi, evident, să fie investit un nou cabinet, ceea ce se va întâmpla în următoarele zile pentru că vulnerabilităţile Republicii Moldova nu vin doar din exterior, ci evident că ele există şi în interior şi întotdeauna atunci când crizele sociale şi economice sunt foarte puternice, oponenţii politici, fie şi chiar cei proruşi, fructifică această nemulţumire şi neîncredere a populaţiei din plin. Şi evident că această mutare este una binevenită, este una tactică, dar extrem de utilă în acest moment şi eu cred că domnul Recean, care are o experienţă destul de solidă guvernamentală, a fost ministru de interne, deci pentru aceste vremuri este persoana potrivită la locul potrivit şi cred că va face faţă provocărilor. Eu sunt convins şi subliniez încă o dată şi cunosc foarte bine suportul pe care îl oferă România Republicii Moldova în aceste zile şi fără sprijinul nostru nu ar fi rezistat, dar când mă refer la sprijin constant pe toate palierele, mă refer la faptul că cetăţenii români, primarii români, preşedinţii de consilii judeţene, deci, avem nevoie de un suport de la om la om, ca de la român la român în această perioadă. Tocmai de aceea am insistat pe acest aspect necesar de a sprijini Republica Moldova în faţa acestor ameninţări. 

Indiscutabil, trebuie să se concentreze pe reformele legate de justiţie. Ieri, 18 judecători din Curtea Supremă de Justiţie şi-au prezentat demisiile tocmai pentru că şi-au dorit să adâncească această criză care există în administraţia din Republica Moldova. Justiţia reprezintă o mare provocare pentru Guvernul de la Chişinău şi evident că nu poţi să te apropii de Uniunea Europeană păstrând acel sistem sovietic juridic care există în Republica Moldova, sovietizat în Republica Moldova. Şi, de aceea, cred că pe componenta justiţiei, reformele trebuie să continue, pentru că un stat nu poate fi credibil şi nu poate funcţiona eficient atât timp cât justiţia nu este independentă, pe de o parte. Pe de altă parte, evident că reformele economice sunt necesare, pentru că inflaţia a depăşit 35% în Republica Moldova şi sigur că într-o asemenea situaţie nimeni nu acordă finanţare Republicii Moldova şi, oricâtă asistenţă ar oferi Uniunea Europeană, nu este suficientă pentru a opri acest proces extrem de complex legat de consecinţele economice ce afectează societatea", a mai explicat Eugen Tomac la Radio România Actualităţi, în emisiunea Apel Matinal, moderată de Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel