Tensiuni la graniţa cu Cehia. Controalele care blochează ruta migranţilor spre Germania agită spiritele în Slovacia

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Slovacia a intensificat joi presiunile asupra Republicii Cehe pentru ca aceasta să relaxeze controalele la frontieră, în vigoare de câteva săptămâni, menite să combată creşterea numărului de migranţi, în special din Siria, care se îndreaptă spre Germania şi alte state din vestul Europei.

Controalele au creat tensiuni între cele două ţări, prim-ministrul slovac Eduard Heger contestând utilizarea lor în conformitate cu reglementările Uniunii Europene. El s-a deplasat joi seara la Praga pentru a căuta o soluţie împreună cu omologul ceh, Petr Fiala, transmite Agerpres.

Controalele de la punctele de intrare de-a lungul graniţei comune de 252 de kilometri cu scopul de a descuraja migranţii care se deplasează pe jos sau care sunt introduşi ilegal la bordul unor vehicule au îngreunat circulaţia camioanelor provocând adesea întârzieri de câteva ore, situaţie care a stârnit nemulţumirea şoferilor de camion slovaci.

Nemulţumiri în Slovacia

Slovacia susţine că aceste controale încalcă principiile Spaţiului Schengen, din care fac parte ambele ţări. Ministrul ceh de interne Vit Rakusan a declarat miercuri că acestea nu vor fi eliminate prea curând deoarece s-au dovedit eficiente.

UE a admis controalele temporare din Cehia din cauza "migraţiei neregulate şi activităţilor grupurilor organizate de contrabandă".

În această lună, guvernul slovac a instalat o tabără cu 16 corturi în Kuty, un oraş de graniţă, pentru a gestiona fluxul de migranţi opriţi de controale.

"Vreau să merg în Germania pentru că tatăl meu şi familia mea sunt acolo", a spus Khalid, un tânăr de 24 de ani oprit de controalele cehe după o călătorie de şase săptămâni din Siria şi care acum se află în această tabără."Vreau doar să merg în Germania să lucrez. Nu am bani".

Guvernul ceh a pus în aplicare aceste controale pe 29 septembrie, după ce anul acesta a înregistrat, până în prezent, o creştere de 12 ori a numărului de arestări (care a ajuns la 12.000 de persoane).

Poliţia cehă a declarat luni că a identificat, din 29 septembrie, 8.840 de cazuri de migraţie ilegală şi a returnat 2.841 de persoane în Slovacia.

Marea majoritate a migranţilor sunt sirieni, iar ministerul de interne slovac a declarat că războiul civil din Siria face dificilă expulzarea lor.

Aproximativ 200 de persoane se aflau în tabăra de la Kuty la începutul acestei săptămâni, majoritatea rămânând acolo două sau trei zile.

"Încercăm să înfiinţăm aici un centru coordonat în care oamenii să poată sta o perioadă după care să continue mai departe", a declarat joi, într-o şedinţă de informare în tabăra de la Kuty, Michaela Kanova din cadrul departamentului care gestionează crize a ministerului de interne slovac.

Şoferii de camion au blocat temporar frontiera în noaptea zilei de luni până au primit promisiuni de îmbunătăţire a situaţiei din partea autorităţilor.

Slovacii au încercat, de asemenea, să contribuie la consolidarea frontierei externe Schengen dintre Ungaria şi Serbia, pe unde trec mulţi migranţi, care se deplasează apoi prin Slovacia spre Republica Cehă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel