Tensiuni maxime în Europa de Est. Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, cere „sancțiuni preventive” împotriva Rusiei

Presupus fragment de rachetă, descoperit lângă casa de vacanță a lui Zelenski - foto / Facebook Volodimir Zelenski
Presupus fragment de rachetă, descoperit lângă casa de vacanță a lui Zelenski - foto / Facebook Volodimir Zelenski

Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut impunerea unor „sancţiuni preventive” împotriva Rusiei pentru a preîntâmpina viitoare agresiuni ale acesteia asupra Ucrainei.

Potrivit Agerpres, omologul său polonez, Andrzej Duda, a calificat drept un „şantaj şi un „ultimatum lista de solicitări adresată Washingtonului de către Moscova pentru limitarea prezenţei SUA şi a NATO în Europa de Est şi în fostul spaţiu sovietic. Zelenski, Duda şi preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, au avut luni primul summit cu prezenţă în formatul Triunghiului de la Lublin, fondat de ţările lor în 2020 pentru a susţine aspiraţia Ucrainei de integrare în UE şi restabilirea integrităţii sale teritoriale.

„Unii lideri europeni spun că dacă Putin continuă escalada, atunci vom impune sancţiuni. Ce înseamnă asta?”, a întrebat Zelenski la conferinţa de presă comună cu Duda şi Nauseda ulterioară summitului, la reşedinţa prezidenţială Sinegor, în Munţii Carpaţi ucraineni. „Obiectivul nostru comun este să oprim ameninţarea dinspre Rusia, să protejăm Europa de politica agresivă a Rusiei, a indicat preşedintele ucrainean.

A fost semnată o declarație comună de cooperare

Cei trei lideri au semnat o declaraţie comună de cooperare în domeniile securităţii, prevenirii migraţiei ilegale şi combaterii dezinformării. De asemenea, preşedinţii polonez şi lituanian au asigurat de sprijinul lor Ucraina, la frontierele căreia sunt masaţi peste 90.000 de soldaţi ruşi.

„Mă opun ideii de a face concesii Rusiei. Rusia este cea care trebuie să dea înapoi, a declarat preşedintele polonez, care a catalogat drept un şantaj seria de propuneri de securitate avansate de Moscova către Washington. „Nu trebuie să acceptăm un asemenea şantaj şi ultimatum, a îndemnat Duda.

La rândul său, preşedintele lituanian a declarat că pentru Rusia „vor fi consecinţe grave dacă aceasta încearcă să impună „linii roşii unor state independente, făcând referire la un avertisment recent al Moscovei, care a transmis că dacă Ucraina intră în NATO sau această alianţă desfăşoară armament ofensiv pe teritoriul ucrainean va fi astfel trecută o „linie roşie.

Este inacceptabil ca Rusia să ceară Statelor Unite excluderea aderării Ucrainei la NATO

Cei trei preşedinţi reuniţi la summitul desfăşurat luni în Ucraina au calificat drept inacceptabilă iniţiativa Rusiei de a negocia cu SUA acorduri privind garanţii de securitate care să excludă aderarea Ucrainei la NATO.

Incluse de Moscova în două texte pe care le-a denumit Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate şi Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre ale NATO, propunerile avansate de Rusia cuprind în special renunţarea la orice nouă extindere a Alianţei Nord-Atlantice.

Printre altele, Moscova mai cere NATO să nu desfăşoare niciun fel de activitate militară (crearea de baze, utilizarea infrastructurilor etc.) în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, iar Statele Unite şi Rusia să renunţe fiecare la desfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel