Echipa de negociere a Parlamentului European şi-a exprimat miercuri opoziţia faţă de propunerea de buget pe termen lung a preşedintelui Consiliului European şi a precizat într-un comunicat că se aşteaptă ca acest for să nu adopte concluzii pe această bază la summitul UE extraordinar de joi şi vineri.
'Deşi salutăm contactele pe care le-am avut cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în ultimele săptămâni, propunerea sa pentru Cadrul Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027 este mult sub standardele aşteptărilor PE şi cele ale cetăţenilor', se precizează în comunicatul Comisiei pentru bugete a PE.
'Preşedintele Michel tratează ca pe un pachet de negociere propunerea dăunătoare pregătită la nivel tehnic de preşedinţia finlandeză a Consiliului UE în decembrie 2019. Acolo unde ne-am aştepta la investiţii semnificative pentru a livra Pactul ecologic european, tranziţia digitală şi o Europă mai puternică, preşedintele Michel confirmă sau înăspreşte tăierile de fonduri pentru agricultură, coeziune, cercetare, investiţii în infrastructură, digitalizare, IMM-uri, programul Erasmus, angajarea tinerilor, migraţie, apărare şi multe alte zone', mai menţionează textul citat. În ceea ce priveşte veniturile din viitorul CFM, echipa de negociere a PE notează că există o deschidere, dar identifică 'două neajunsuri majore'.
'În primul rând, trebuie să evităm un mecanism de corecţie în ceea ce priveşte contribuţia pentru plastic, care ar pune în pericol efectul de stimulent al măsurii. În al doilea rând, un angajament clar şi constrângător de a introduce noi resurse proprii în CFM-ul pentru 2021-2027 trebuie inclus în acordul final', au subliniat eurodeputaţii din echipa de negociere a PE. 'De aceea echipa de negociere se opune acestei propuneri şi se aşteaptă ca şi Consiliul European să nu adopte concluzii pe această bază', conchide echipa de negociere a PE în comunicatul de miercuri.
Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat marţi seară, după o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, că poziţia instituţiei pe care o reprezintă privind draftul de CFM propus de Michel la sfârşitul săptămânii trecute este că acesta e încă departe de o propunere acceptabilă. 'Pentru moment suntem încă la 230 de miliarde de euro distanţă', a declarat David Sassoli. 'În cele două întâlniri pe care le-am avut astăzi (marţi - n.r.) cu preşedintele Consiliului European Charles Michel am confirmat poziţia unanimă a Parlamentului privind draftul pe care l-a propus sâmbătă. Suntem încă departe de o propunere acceptabilă', a apreciat Sassoli.
'Sper că Consiliul va reveni cu o versiune mai ambiţioasă capabilă să ducă la începerea negocierilor', a mai afirmat Sassoli. Michel a propus un buget al UE pentru perioada 2021-2027 de 1,074% din Produsul Intern Brut sau 1.095 de miliarde de euro. El a prezentat şi aşa-numitul pachet de negociere, care va face obiectul tratativelor la nivel de şefi de stat şi prim-miniştri între cele 27 de state membre ale Uniunii, la summitul european din 20 februarie. Unele ţări cu contribuţii mari la bugetul european, cum ar fi Germania, Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca se opun unui buget de peste 1% din PIB şi au criticat propunerea de 1,07% prezentată anul trecut de preşedinţia finlandeză a Consiliului UE.
Potrivit unor oficiali europeni de rang înalt, această valoare este însă una medie şi reprezintă cel mai bun punct de plecare pentru un compromis, având în vedere poziţiile prezentate lui Michel de guvernele tuturor celor 27 de ţări membre în ultimele două săptămâni. Parlamentul European, de asemenea implicat în decizia asupra bugetului, doreşte ca acesta să fie de 1,3% din PIB, iar Comisia Europeană - de 1,1%.
Instituţiile europene arată că Uniunea se confruntă cu noi provocări, cum ar fi combaterea modificărilor climatice şi atingerea până în 2050 a echilibrului între emisiile şi absorbţia de CO2, pentru care sunt necesare cheltuieli suplimentare, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News