Tensiuni puternice între Moscova şi Washington. Președinta ICAN: Crește riscul recurgerii la arme nucleare

Erdogan cere Rusiei să nu invadeze Ucraina. Anterior, Ankara a vândut arme Kievului / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Erdogan cere Rusiei să nu invadeze Ucraina. Anterior, Ankara a vândut arme Kievului / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Tensiunile puternice între Rusia şi SUA cu privire la Ucraina cresc riscul recurgerii la armele nucleare, ceea ce ar putea provoca un dezastru planetar, a avertizat preşedinta ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, Campania internaţională pentru abolirea armelor nucleare), Beatrice Fihn.

"Orice fel de conflict implicând o ţară sau mai multe ţări care dispun de arme nucleare este extrem de periculos", a subliniat într-un interviu recent pentru agenţia de presă franceză preşedinta ICAN, pe fondul crizei între primele două puteri nucleare ale lumii legat de Ucraina, informează AFP și Agerpres.

Washingtonul se teme de o posibilă invazie rusă în Ucraina

Washingtonul manifestă temeri privind o posibilă invazie rusă în Ucraina, Moscova dezminte orice intenţie de a ataca ţara vecină, în timp ce mobilizează tot mai multe trupe în apropiere de frontiera ucraineană.

Este important să se calmeze spiritele, consideră Beatrice Finn, apreciind că "într-un mediu de securitate trepidant situaţia se poate înrăutăţi foarte, foarte repede".

"Mi-e teamă ca situaţia să nu o ia razna", a insistat ea, manifestând îngrijorare îndeosebi "pentru armele nucleare staţionate la frontieră în Rusia, dar şi pentru cele răspândite în Europa", care în cazul unui conflict generalizat ar putea deveni ţinte.

""Nu este momentul să se meargă la război"

"Nu este momentul să se meargă la război, să se lanseze ameninţări macho, ci pentru a ne aşeza în jurul unei mese şi a negocia", a declarat preşedinta organizaţiei neguvernamentale respective, potrivit căreia această situaţie ilustrează necesitatea de a promova dezarmarea nucleară în general.

"Am auzit voci ridicându-se în Belarus pentru a cere staţionarea de arme nucleare ruseşti în această ţară şi cred că este un lucru extrem de periculos", a afirmat ea.

Beatrice Fihn sugerează ca Belarus şi Ucraina să adere la Tratatul privind interzicerea armelor nucleare

Pentru a ajuta la dezamorsarea situaţiei, Beatrice Fihn sugerează ca Belarus şi Ucraina să adere la Tratatul privind interzicerea armelor nucleare, intrat în vigoare în urmă cu un an, a cărui promovare i-a adus organizaţiei premiul Nobel pentru pace în 2017. Cu titlu de exemplu, ea aminteşte că Venezuela şi Cuba au ratificat respectivul tratat şi, prin urmare, nu vor putea permite Rusiei să instaleze arme nucleare pe teritoriul lor, aşa cum Moscova sugerase recent drept ameninţare.

Deşi nici o putere nucleară nu a semnat textul, Fihn apreciază că acesta are efecte implicite şi pozitive, subliniind în special faptul că unele fonduri de investiţii şi bănci îşi retrag investiţiile din companiile implicate în fabricarea de arsenale nucleare. Militanţii organizaţiei speră că Tratatul va avea treptat aceeaşi influenţă precum cele privind minele antipersonal şi muniţiile cu dispersie. Chiar şi ţările nesemnatare se văd obligate să ţină cont de dezaprobarea ce decurge din utilizarea lor.

Cu toate acestea, şefa ICAN recunoaşte că va fi nevoie, probabil, de mai mulţi ani "înainte de a vedea o tendinţă concretă".

Ea aminteşte că orologiul Apocalipsei (Doomsday Clock) nu este decât la 100 de secunde de miezul nopţii sau de sfârşitul omenirii: aceasta permite să se vadă "cât de aproape suntem de utilizarea armei nucleare", a afirmat Beatrice Fihn, adăugând: "Este un strigăt de alarmă" pentru că "erori de apreciere şi de calcul se pot întâmpla atât de repede!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel