Statul Major rus consideră că SUA ar putea lansa împotriva Rusiei un atac nuclear surpriză de la bazele scutului antirachetă american care încercuiesc teritoriul rusesc, a afirmat miercuri general-locotenentul Viktor Poznihir, șeful adjunct pentru operațiuni al Statului Major.
Publicitate
"Prezența bazelor americane antirachetă în Europa și a navelor cu echipamente antirachetă în apele mărilor și oceanelor în apropierea teritoriului rusesc creează o componentă puternică mascată care permite lansarea unui atac surpriză cu rachete nucleare asupra teritoriului Federației Ruse", a afirmat generalul Viktor Poznihir.
Sistemul de apărare antirachetă al SUA dispune de mijloace de detectare a lansărilor de rachete balistice rusești, a declarat generalul Poznihir, în prima zi a lucrărilor forumului de la Moscova, care s-a axat pe problema scutului antirachetă american în Europa.
Potrivit acestuia, creșterea potențialului scutului antirachetă american încurajează cursa înarmării și obligă celelalte țări să ia măsuri pentru a riposta. Desfășurarea scutului antirachetă american rupe echilibrul înarmării nucleare și complică dialogul pentru dezarmarea nucleară.
Toate obiectivele strategice din partea europeană a Rusiei vor ajunge în raza de acțiune a componentelor sistemului de apărare antirachetă american din Polonia, în cazul în care acestea vor fi echipate cu rachete de croazieră "Tomahawk", a declarat, la rândul său, șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, la aceeași conferință.
Generalul rus a mai spus că desfășurarea sistemului antirachetă NATO reprezintă un factor de tensiune în Europa, iar Rusia trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a riposta față de această evoluție.
Europa nu devine mai sigură
"Această cantitate de arme antirachetă reprezintă o amenințare serioasă pentru potențialul de descurajare al Rusiei, mai ales având în vedere modernizarea actuală a sistemelor de apărare antirachetă", a adăugat generalul Gherasimov.
"Important însă este că Europa nu devine mai sigură în urma implementării elementelor de apărare antirachetă", a afirmat șeful Statului Major rus.
În ultimii 15 ani, SUA au cheltuit în domeniul apărării antirachetă circa 130 miliarde de dolari, Pentagonul intenționând să aloce în următorii cinci ani alte 55 miliarde. Rusia se teme că în acest ritm SUA vor avea până în 2020 mai mulți interceptori de rachete decât va avea Rusia focoase pe rachetele sale balistice intercontinentale, comentează canalul Zvezda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu