LIVE  UPDATE. Tensiuni Rusia - Ucraina. Informațiile zilei, 20 februarie: Letonia şi Lituania cer sancţiuni împotriva Rusiei şi întăriri ale NATO

România va primi sprijin din partea NATO, în caz de război. / Foto: Pxhere
România va primi sprijin din partea NATO, în caz de război. / Foto: Pxhere

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina continuă și duminică, 20 februarie 2022.

21:45. Criza ucraineană: Letonia şi Lituania cer sancţiuni împotriva Rusiei şi întăriri ale NATO

Letonia şi Lituania fac apel la aliaţii occidentali să impună sancţiuni împotriva Rusiei şi să consolideze flancul estic al NATO, în contextul tensiunilor tot mai mari în privinţa Ucrainei, relatează DPA.

Decizia de a menţine trupe ruse în Belarus pentru exerciţii militare comune care fuseseră programate să se încheie duminică "este o schimbare semnificativă pentru securitatea ţărilor din NATO care au graniţă cu Belarus", a scris duminică pe Twitter ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis.

"Trebuie să urmeze întări ale NATO şi sancţiuni din partea UE", a adăugat el.

La rândul său, ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, a scris de asemenea pe Twitter că "este clar că întreaga comunitate transatlantică trebuie să înceapă să implementeze sancţiuni împotriva Rusiei, iar NATO ar trebui să desfăşoare mai multe forţe în regiune".

Belarus, aliat al Moscovei în criza cu Occidentul în jurul Ucrainei, a anunţat că trupele ruse prezente pe teritoriul său de la 10 februarie pentru exerciţii militare ce trebuiau să se încheie duminică vor rămâne pentru alte manevre similare.

La fel ca Moscova, Minskul dăduse asigurări anterior că cei 30.000 de soldaţi, conform unei evaluări a SUA, se vor întoarce în garnizoanele lor la sfârşitul exerciţiilor.

20:30. CBS News: Serviciile americane anunță că rușii ar fi primit planurile pentru invadarea Ucrainei

CITEȘTE ȘTIREA AICI.

19:30. Polonia: Manifestaţie la Varşovia împotriva unei posibile agresiuni a Rusiei în Ucraina

Sute de persoane au participat duminică la Varşovia la o manifestaţie în favoarea păcii în Ucraina, protestând împotriva "unei posibile noi agresiuni a Rusiei", relatează AFP.

Manifestanţii au arborat drapelele ucrainean, polonez şi european, precum şi steagul opoziţiei belaruse.

"Suntem alături de Ucraina", se putea citi pe o pancartă afişată în timpul manifestaţiei. Un alt mesaj a fost "Nu vă atingeţi de Ucraina". Manifestanţii au strigat sloganul "Putin la tribunal!".

Organizatorii au precizat într-un comunicat că vor să îşi exprime "opoziţia faţă de o nouă posibilă agresiune rusă împotriva Ucrainei".

19:20. OSCE va avea luni o reuniune extraordinară despre Ucraina

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa va avea luni o reuniune extraordinară a reprezentanţilor săi permanenţi, în încercarea de a găsi o rezolvare la criza din jurul Ucrainei, a anunţat duminică preşedinţia poloneză a OSCE, potrivit AFP.

"Reuniunea a fost convocată pentru luni", a declarat ministrul polonez adjunct de Externe, Pawel Jablonski, pentru agenţia de presă PAP, răspunzând unei solicitări a Ucrainei într-un moment în care tensiunile dintre Rusia şi Occident în privinţa acestei ţări sunt la cel mai ridicat nivel.

Oficiali americani au precizat că reuniunea este programată să înceapă la ora 14.00 GMT.

18:10. Putin i-a reiterat lui Macron intenţia de a-şi retrage trupele din Belarus

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a reiterat omologului său francez Emmanuel Macron "intenţia de a-şi retrage trupele" din Belarus "la finalul exerciţiilor în desfăşurare", a transmis duminică Palatul Elysee la finalul unei discuţii telefonice între cei doi lideri, potrivit AFP.

"Va trebui să verificăm acest lucru, pentru că poate lua puţin timp", a adăugat preşedinţia franceză, "constatând în acelaşi timp că declaraţiile autorităţilor belaruse", care au afirmat că trupele ruse vor rămâne, "nu coincid cu afirmaţiile preşedintelui Putin".

Belarus, aliat al Moscovei în criza cu Occidentul, a anunţat că trupele ruse prezente pe teritoriul său de la 10 februarie pentru exerciţii militare ce trebuiau să se încheie duminică vor rămâne pentru alte manevre similare.

La fel ca Moscova, Minskul a dat asigurări anterior că cei 30.000 de soldaţi, conform unei evaluări a SUA, se vor întoarce în garnizoanele lor după sfârşitul exerciţiilor începute în februarie.

17:45. Blinken: Biden este pregătit să se întâlnească cu Putin în orice moment pentru a se evita un război

Preşedintele american Joe Biden este pregătit să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin "în orice moment şi indiferent de format, dacă acest lucru permite evitarea unui război" în Ucraina, a declarat duminică secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care a mai spus că toate indiciile arată că Rusia este "pe punctul de a invada" Ucraina, potrivit AFP.

Şeful diplomaţiei americane, care a avut duminică interviuri pentru toate marile posturi de televiziune americane, a reafirmat de asemenea că este încă posibilă calea diplomatică, "până când tancurile sunt cu adevărat puse în mişcare şi avioanele ridicate în aer".

După ce a discutat în ultimele zile nu numeroşi lideri europeni, "preşedintele Biden a indicat foarte clar că este pregătit să se întâlnească cu preşedintele Putin în orice moment şi indiferent de format", a subliniat Blinken la CBS.

Ultima discuţie telefonică între cei doi lideri a avut loc la 12 februarie, când Kremlinul a denunţat o istorie americană "la apogeu".

Respingând orice acuzaţie de exagerare a crizei, secretarul de stat al SUA a reiterat că Rusia este "pe punctul" de a invada Ucraina, dând asigurări că Putin urmează pentru moment, "aproape la literă", "scenariul" a ceea ce au prezis SUA că se va întâmpla.

"Tot ce vedem sugerează că este situaţia este gravă, că suntem în pragul unei invazii", a atras el atenţia la CNN, adăugând că menţinerea de trupe ruse în Belarus pentru exerciţii militare amplifică la rândul său temerile privind o invazie.

17:25. Putin acuză Kievul de escaladarea situaţiei din estul Ucrainei, dar face apel la "intensificarea" diplomaţiei

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus duminică omologului său francez Emmanuel Macron că "provocările" ucrainene sunt cauza agravării ciocnirilor cu separatiştii în estul Ucrainei, precizând în acelaşi timp că vrea să "intensifice" eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului, informează AFP.

Conform Kremlinului, într-o discuţie telefonică avută duminică, liderul rus i-a cerut preşedintelui francez ca NATO şi SUA "să ia în serios" cerinţele Rusiei în privinţa securităţii sale, aflate în centrul crizei actuale dintre Moscova şi Occident.

"Au fost exprimate îngrijorări serioase în privinţa deteriorării situaţiei pe linia de contact din Donbass", a precizat Kremlinul într-un comunicat, adăugând că Putin a spus că "provocările forţelor de securitate ucrainene sunt la originea escaladării".

Preşedintele rus a mai afirmat că livrările de arme moderne şi de muniţii către forţele ucrainene de către Occident "împing Kievului spre o soluţie militară" în conflictul său cu separatiştii proruşi, care durează din 2014.

"Kievul nu face decât să imite un proces de negocieri şi refuză cu obstinaţie să pună în aplicare Acordurile de la Mink" semnate în 2015 şi menite a rezolva conflictul, a adăugat Putin.

"Dată fiind urgenţa situaţiei, cei doi preşedinţi au recunoscut că este nevoie să se intensifice căutarea de soluţii prin mijloace diplomatice", a mai transmis Kremlinului, scopul fiind "facilitarea restabilirii armistiţiului şi asigurării de progrese în rezolvarea conflictului".

Putin a reafirmat de asemenea "necesitatea ca SUA şi NATO să ia în serios cererile de garanţii de securitate ale Rusiei şi să răspundă la ele în mod concret şi substanţial".

Rusia, acuzată că a concentrat 150.000 de soldaţi la frontierele Ucrainei în vederea unei invazii, cere promisiunea că Kievul nu va adera niciodată la NATO şi oprirea întăririi militare a Alianţei la frontierele sale. Solicitările au fost respinse de Occident.

La rândul său, Palatul Elysee a transmis că preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin au convenit duminică să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei.

Cei doi lideri au căzut de asemenea de acord, în cadrul convorbirii telefonice, asupra "necesităţii de a privilegia o soluţie diplomatică la criza actuală şi de a face totul pentru a o obţine", a adăugat preşedinţia franceză.

17:15. Macron şi Putin, de acord să încerce obţinerea unui armistiţiu în estul Ucrainei

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin au convenit duminică să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei, a anunţat Palatul Elysee, potrivit AFP.

Cei doi lideri au căzut de asemenea de acord, în cadrul unei convorbiri telefonice, asupra "necesităţii de a privilegia o soluţie diplomatică la criza actuală şi de a face totul pentru a o obţine", a adăugat preşedinţia franceză.

Palatul Elysee a anunţat în acelaşi timp că ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov "în următoarele zile".

Cei doi lideri au convenit asupra unor eforturi intense "pentru a permite organizarea unei reuniuni a grupului trilateral de contact în următoarele ore cu obiectivul de a obţine de la toate părţile un angajament de armistiţiu pe linia de contact", a precizat preşedinţia franceză.

Acest grup de contact reuneşte Ucraina, Rusia şi OSCE în cadrul Acordurilor de la Minsk încheiate în 2015 în încercare de a rezolva conflictul din estul Ucrainei dintre Kiev şi separatiştii proruşi.

În încercarea de a opri escaladarea situaţiei la frontierele Ucrainei, unde Rusia a concentrat 150.000 de militari pe teritoriul său şi în Belarus, conform Occidentului, "în următoarele zile se va intensifica activitatea diplomatică", în special la Paris, "unde vor avea loc mai mult consultări", a adăugat Palatul Elysee.

Macron şi Putin au făcut de asemenea apel la reluarea discuţiilor în aşa-numitul format Normandia între Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania, Parisul şi Berlinul fiind mediatori în aplicarea Acordurilor de la Minsk. Aceste lucrări ar urma să se reia "pe bază de propuneri făcute de Ucraina în ultimele zile", a precizat preşedinţia franceză.

Cei doi preşedinţi au convenit de asemenea să continue eforturile în încercarea de a se ajunge "la o întâlnire la cel mai înalt nivel în vederea definirii unei noi ordini privind pacea şi securitatea în Europa".

În acelaşi timp, Palatul Elysee a anunţat că Macron va discuta cu preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz despre criza ucraineană "în următoarele ore".

16:25. Opoziţia belarusă denunţă menţinerea trupelor ruseşti în ţară

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a denunţat duminică menţinerea trupelor ruseşti în Belarus pentru exerciţii militare, văzând în acest lucru o ameninţare la suveranitatea ţării, informează AFP. "Prezenţa de trupe ruseşti pe teritoriul nostru este o încălcare a Constituţiei şi a dreptului internaţional şi pune în pericol securitatea fiecărui belarus şi a întregii regiuni", a transmis printr-un comunicat Svetlana Tihanovskaia, care trăieşte în exil.

În opinia sa, Belarus "ar putea ajunge antrenat în războiul altcuiva şi s-ar putea transforma în ţară agresoare". Ea l-a acuzat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că "a plătit sprijinul Kremlinului cu suveranitatea" ţării sale. "Cerem retragerea imediată a trupelor ruseşti de pe teritoriul nostru", a adăugat Svetlana Tihanovskaia, solicitând ca această chestiune să fie supusă Consiliului de Securitate al ONU şi noi sancţiuni împotriva Minskului.

Belarus, aliat al Moscovei în criza cu Occidentul, a anunţat că trupele ruseşte prezente pe teritoriul său de la 10 februarie pentru exerciţii militare ce trebuiau să se încheie duminică vor rămâne pentru alte manevre similare. La fel ca Moscova, Minskul a dat asigurări anterior că cei 30.000 de soldaţi, conform unei evaluări a SUA, se vor întoarce în garnizoanele lor după sfârşitul exerciţiilor începute în februarie. Belarus a justificat această decizie printr-o reaprindere a violenţelor în estul Ucrainei vecine între forţele Kievului şi separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova.

Rusia, în ciuda anunţurilor sale privind o retragere militară, este acuzată că a concentrat 150.000 de soldaţi la frontierele Ucrainei în vederea unei invazii. Washingtonul susţine că Moscova caută o casus belli şi că violenţele din Est ar putea fi acest pretext.

16:05. Zelenski face apel la o încetare a focului imediată în estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel duminică la o încetare a focului imediată în estul Ucrainei, unde ciocnirile dintre separatiştii proruşi şi forţele ucrainene s-au intensificat în ultimele zile, relatează Reuters.

El a mai spus că Ucraina este în favoarea negocierilor în cadrul Grupului de Contact Trilateral (TGG), unde Ucraina participă alături de Rusia şi de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

"Susţinem intensificarea procesului de pace. Sprijinim convocarea imediată a TGG şi introducerea imediată a unui 'regim al tăcerii'", a scris Zelenski pe Twitter.

În acelaşi timp, Polonia, care deţine în prezent preşedinţia OSCE, a anunţat duminică faptul că va convoca o sesiune extraordinare a Consiliului Permanent al organizaţiei pe tema Ucrainei.

Kievul a cerut ca sesiunea să aibă loc luni, conform unei scrisori postate pe Twitter de Adam Halacinskie, reprezentantul permanent al Poloniei la OSCE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel