România, plan DEFENSIV în caz că Rusia atacă Ucraina. 133 de exerciții militare, în 2022, în țara noastră. Dîncu: Suntem pregătiți pentru orice situaţie

Sursa foto: Facebook Vasile Dîncu
Sursa foto: Facebook Vasile Dîncu

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a vorbit despre exercițiile militare de pe teritoriul României, dar și despre posibilitatea unui conflict armat, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. 

"Putem organiza aplicaţii la cel mai înalt nivel. Ceea ce vor face trupele americane, alături de celelalte trupe multinaţionale care există în România în această perioadă, vor fi aplicații comune, vor verifica nivelul de interoperabilitate cu structurile naţionale, vor ridica mult nivelul de instruire care există în acest moment. Sigur că arată şi un răspuns foarte clar din partea NATO că ţările care sunt în NATO din flancul estic nu sunt părăsite, aşa cum vrea să arate propaganda Federației Ruse şi că există un răspuns integrat la care participă întreaga alianţa - evident, defensiv în acest moment -, foarte serios", a spus Vasile Dîncu, la Antena 3.

"Se fac proiecte de exerciţii deschise participării multinaţionale"

"În perioada următoare, avem un plan complex pentru a primi toate aceste forţe. A venit o parte, o parte este pe drum. Până la urmă, vom avea undeva în jur de 1000 de militari americani. Va urma, apoi, şi începutul dislocării, în care naţiunea principală este Franţa şi care va construi o forţă multinaţională. În acest timp şi după aceea, vor fi executate misiuni comune de exerciţii, care sunt aprobate încă de la finalul anului 2021, pentru că în fiecare an se lucrează în cadrul NATO pentru anul următor, se fac proiecte de exerciţii deschise participării multinaţionale, unde sunt invitate ţările să participe.

Pentru anul de instrucție 2022, avem 133 de exerciții multinaţionale, la toate nivelurile gândite, care se desfăşoară pe teritoriul nostru şi cu prezenţa aliată. În orice caz, este vorba despre o deplasare a trupelor din bază. Acum, cele mai mult trupe vor veni din baza de la Mihail Kogălniceanu. Vor fi diverse exerciţii, cu diverse arme şi se va merge în ţară, în alte locuri. Se vor deplasa spre Cincu, Smârdan, Babadag, Capul Midia sau în alte locuri unde avem baze multinaţionale", a mai spus ministrul Apărării.

"România nu a ridicat nivelul de alertă al unităţilor din Armata României"

"Vreau să spun un lucru foarte clar, încă de la început. În acest moment, România nu a ridicat nivelul de alertă al unităţilor din Armata României. Problema este însă că, în orice situaţie de genul acesta, în care exista o posibilitate să fie atacat un vecin al României, la nivelul NATO se face un plan defensiv pentru a ne asigura chiar de ceea ce este mai rău. Este clar şi există puţine şanse de participare la o conflagraţie de tip armat. Problema este că, dacă Federaţia Rusă atacă Ucraina sau ocupă părţi din statul vecin, atunci sunt şi alte efecte secundare, ca pagube colaterale în ţările vecine. Suntem pregătiți pentru orice situaţie. Este şi o bună situației pentru a face exerciţii interarme şi interaliate", a spus Vasile Dîncu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel