Istoricul Lavinia Betea a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre cele trei direcţii de reformă trasate de KGB încă de pe vremea lui Gorbaciov, direcţii pe care pare că le urmează, cumva, şi Vladimir Putin, chiar dacă adaptat la vremurile actuale.
"Politica nu poate fi disociată de propagandă. Temele propagandei, în orice timp şi în orice loc, sunt recurente. Ele sunt doar adaptate la contextele care reclamă o anumită urgenţă, o anumită criză, cum este şi cea din momentul de faţă. Eu am fost foarte surprinsă, citind cartea uneia dintre cercetătoarele pe care eu le stimez, Francoise Thom se numeşte, "Sfârşiturile comunismului". Ea făcea o analiză serioasă pe baza presei sovietice, deci a surselor deschise, asupra pregătirilor ce se făceau în perestroika, pentru ca cetăţenii sovietici şi cei din ţările patronate de Moscova prin durităţile reformei, fără să se recurgă la mari proteste", a declarat istoricul Lavinia Betea pentru DC NEWS.
"Thom arăta trei direcţii, citând părţi din rapoartele KGB şi din cuvântările şefilor acestui serviciu. Direcţiile erau următoarele:
În primul rând, focalizarea mulţimilor către religie, ortodoxie. Ştim bine ce rol a jucat ortodoxia în timp. Este o credinţă mai specială, cu ritualuri mai speciale, tipice în principal ruşilor. Au început să se închine toţi liderii comunişti, ca şi cum până atunci nu ar fi militat pentru ateism, s-au umplut bisericile de oameni care se rugau lui Dumnezeu, aşteptau de la Dumnezeu iluminarea şi mai binele, dacă vedeau că pe Pământ le merge rău.
O a doua direcţie a fost aducerea în prim-plan a tot felul de personaje, şamani, bioenergoterapeuţi, ghicitori, personaje care erau expediate la periferia societăţii în regimul comunist.
A treia direcţie era recursul la istorie. Dacă se cerea socoteală pentru anumite nedreptăţi, aceasta trebuia să se oprească la crimele stalinismului.
Sigur că şi Putin era ofiţer KGB atunci, chiar dacă era în Germania. Luase act de aceste direcţii, care pentru armata KGB-ului erau ordine de nediscutat. Dar propaganda pe care el o face acum este adaptată la situaţia actuală, dar făcând recurs la aceste linii de substanţă care sunt un fel de trasee foarte vizibile în mentalul colectiv. Dacă ascultaţi cu atenţie discursurile lui, sunt mai degrabă pacifiste. Foloseşte mereu cuvinte care au legătură cu pacea, nu cu războiul, ştiută fiind spaima ruşilor de război. Să nu uităm că în Al Doilea Război Mondial au murit 20 de milioane de oameni din URSS", a mai punctat istoricul.
VEZI ŞI Unde ar trebui să greșească Rusia în eventualitatea unui război fulger
"Citeam că atunci când Boris Elţin şi-a pregătit campania electorală, a adus o echipă din lumea liberală care a constatat că mult mai bine este să contracarezi spaimele ruşilor, decât să le dai mari speranţe de viitor. Astfel, pentru că spaima războiului era cea mai mare, l-au prezentat pe Elţin ca mare pacifist, în stare să preîntâmpine un război civil. Şi Putin şi-a numit, de altfel, anumite unităţi trupe de menţinere a păcii. Nimic nu este nou în istorie!", a concluzionat Lavinia Betea.
CITEŞTE ŞI ACORD pentru utilizarea armatei ruse în străinătate. Putin, primele declarații
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News