Tensiuni SUA-China. Trump a trimis nave de război în Marea Chinei de Sud

SUA își crește prezența și potențialul militar în Marea Chinei de Sud, prin trimiterea a două nave autonome, specializate în operațiuni în apropierea țărmului, provocând tensiuni ce pot duce la ruperea relațiilor între cele două țări.

Desfășurarea navelor pentru operațiuni în apropierea țărmului reprezintă o schimbare majoră în strategia SUA pentru zonă, depășind limita acțiunilor de recunoaștere și descurajare. Beijingul crede că acum SUA își mărește intenționat capacitatea de atac. Ambele nave au fost găsite ca fiind active în zonă, unde pretențiile Chinei asupra regiunii au adus-o deseori în dispute cu vecinii săi.


Expansiunea Chinei în zonă



Eforturile continue ale Chinei pentru stabilirea de puncte militare și economice în regiune au adus țara în conflict crescut din ce în ce mai mult cu SUA, care au trimis des nave de război pe lângă acele recife disputate, pentru a apăra  „libertatea de navigație".
Marți, secretarul apărării al SUA, Mark Esper, a confirmat că Statele Unite au trimis mai multe patrule în Marea Chinei de Sud, toate în efortul de a avertiza China.
SUA „respinge încercările oricărei națiuni de a folosi constrângerea sau intimidarea pentru a promova interesele internaționale în detrimentul altora", a spus el în timpul unei vizite în Filipine, o altă țară care pretinde regiunea controversată.

El a cerut, de asemenea, națiunilor limitrofe la Marea Chinei de Sud să își afirme drepturile suverane pentru a pune China „pe calea cea bună".



SUA, gardian al legilor internaționale în Marea Chinei de Sud




"Semnalul clar pe care încercăm să îl trimitem nu este faptul că ne opunem Chinei, ci că susținem respectarea regulilor internaționale și legilor internaționale și că credem că același lucru ar trebui să facă și China", a spus Esper.

În misiunile anterioare pentru protejarea libertății de navigație, navele implicate au fost distrugătoare de rachete ghidate sau crucișătoare.

Cu toate acestea, navele de luptă în apropierea țărmului sunt potrivite în special pentru Marea Chinei de Sud, potrivit unui raport al Inițiativei de Cercetare a Situației Strategice a Mării Chinei de Sud, o organizație afiliată Institutului de Cercetări Oceanice al Universității din Peking (Beijing).

Raportul mai precizează că misiunea navelor cu pescaj redus a oferit un acces mai bun în apele din apropierea litoralului, ceea ce ar ușura efortul de a îndeplini misiuni de recunoaștere în recifurile împrăștiate ale lanțului Spratly disputat.

Navele trimise, o afacere americană

Cu toate acestea, analistul militar Song Zhongping, din Hong Kong, a spus că navele nu reprezintă o amenințare semnificativă pentru insulele și recifele controlate de China în Marea Chinei de Sud, deoarece nu au capacități de spionaj și sunt fragile.

„Ca răspuns, partea chineză ar putea activa sistemele de rachete terestre anti-navă și avioanele sau chiar desfășurarea de portavioane în zonă, în viitor”, a spus Song.

Domnul Song a adăugat că navele de luptă trimise în zonă nu par să fie foarte potrivite pentru Marina SUA, dar producătorul acestor nave ar dori probabil să le vândă aliaților SUA din regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel