Analistul Iulian Chifu a vorbit despre conflictul dintre SUA și Iran, după asasinarea generalului Qassem Soleimani. Românii ar putea fi afectați de tensiunile din Orientul Mijlociu.
"Suntem deja într-o fază de escaladare și de militarizare a conflictului, dar ea nu datează de azi-dimineață. Kata'ib Hezbollah a atacat bazele americane din Siria și din Irak în repetate rânduri în ultimele șase luni. Vinerea trecută au ucis un contractor american, au rănit trei soldați americani și doi irakieni într-o bază de lângă Kirkuk, o bază irakiană. E vorba despre miliții șiite pro-iraniene care apără interesele Iranului și care atacă în mod ostentativ și în mod constant interesele americane în toată regiunea, că e vorba de Irak, de Siria, Liban, cu Hezbollah-ul de acolo, al Houthi în zona Yemen-ului și au reprezentări în foarte multe state, inclusiv din Africa, America de Sud. Capacitatea de acțiune a acestor forțe, al Quds, al "Gardienilor Revoluției Islamice", conduse de Soleimani, este extrem de importantă, iar acesta este un personaj cu mult sânge pe mâini și sânge american", a afirmat Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, citează Mediafax.
"E vorba despre o escaladare pas cu pas a acestor tensiuni din luna octombrie în Irak. Iran se confruntă cu manifestații de protest masive împotriva guvernului pe care l-a pus cap la cap tot acest Soleimani. Premierul care e demisionar astăzi, Mahdi, este depus tot de către Soleimani, deci cu implicare directă a Iranului în Irak. Populația, inclusiv șiiții irakieni au protestat în mod masiv - suntem în a 13-a, 14-a săptămână - împotriva implicării Iranului pe teren și împotriva calității guvernării date de iranieni. Aici suntem de fapt și pe acest context Iran forțează obținerea unei noi majorități. Ăsta era sensul vizitei lui Soleimani la Bagdad și lângă el a mai murit un reprezentant foarte important, practic șeful acestor miliții Kata'ib Hezbollah, deci ale pro-iranienilor din regiune. E vorba despre interese directe apărate la acest nivel, cu ingerință directă, cu construcție de trupe, cu atacuri la adresa trupelor americane", a explicat academicianul pentru Mediafax.
"Irak este și va rămâne o zonă de război cu foarte multe probleme. Chiar și interesele românești au fost atacate nu de curând și am avut unul dintre ofițerii care se aflau în zonă, care a murit în a doua jumătate a anului trecut. E o zonă în care și americanii și românii nu merg în turism. E adevărat că sunt familii mixte și aici, din punctul acesta de vedere, avem suficient de mult resortisanți sau rude ale acestor resortisanți români. Aici trebuie atenția în primul rând. Probabil că aceste interese vor fi primele vizate eventual de către Iran și nu atât direct la adresa României, ci la adresa SUA și a Occidentului în general. Misiunile NATO nu sunt neapărat în acele regiuni dar sunt forțe ale statelor occidentale, membre NATO care se află și în Irak, Siria, Afghanistan și în toată regiunea Orientului Mijlociu, unde pot fi vizate de aceste miliții șiite pro-iraniene. Fac deosebirea între milițiile șiite și milițiile șiite pro-iraniene, pentru că și în Irak, în toată zona de sud, șiiții irakieni au atacat interesele iraniene, inclusiv au dat foc la consulat în zona șiită, deci protestele acestea au fost virulente împotriva inclusiv a intereselor iraniene, inclusiv diplomatice din regiune", a precizat directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning.
"În momentul de față este doar conjunctural această creștere a prețului, pentru că ea ține de atac și de perspectiva unei escaladări Iran-SUA. Pe de altă parte, cantitatea de petrol din piață este suficientă. Am văzut că inclusiv în momentul atacurilor la tancurile petroliere sau la facilitățile petroliere din Arabia Saudită, apropo, o altă acțiune a diferitelor miliții militante pro-iraniene, nici atunci prețul petrolului n-a crescut decât pe intervale discrete de timp. Așa suntem și astăzi. Aceste prețuri cresc doar pe intervale discrete de timp și, cel mai probabil, dacă nu există o reacție imediată sau desfășurare de forțe care să afecteze producția sau transportul de petrol din Golf, prețul petrolului nu are de ce să crească", a afirmat analistul.
"Pe de altă parte, prețul petrolului favorizează marii producători. Aici, și Rusia și Iran în momentul de față sunt sub sancțiuni și aproape că nu mai exportă petrol și gaze. Toate statele exportatoare de petrol, inclusiv SUA, care sunt exportatori neți de gaze și de șist sunt avantajate de prețul petrolului, deși, global vorbind, cel mai probabil va exista un echilibru, pentru că SUA sunt interesate în menținerea prețului. Arabia Saudită are resursele necesare pentru echilibrarea oricărui tip de asemenea debalansare, dacă nu există o afectare directă printr-un atac, de exemplu, în Strâmtoarea Ormuz sau în zona aceea a Golfului la adresa transporturilor petroliere. Dar acest lucru este deja un act de război, o escaladare care implică toate statele din regiune și care se poate solda cu costuri mult, mult mai importante pentru Iran. Deci probabil că Teheran se va gândi de două ori dacă are cu ce și își permite să escaladeze mai mult această relație decât vizarea unor personalități sau unor interese punctuale în zona Orientului Mijlociu", a declarat Iulian Chifu.
Qassem Soleimani, șeful Forțelor Quds din Iran, a fost ucis într-un atac aerian care a fost lansat de trupele americane asupra convoiului în care acesta se afla pe aeroportul din Bagdad, a anunţat vineri Pentagonul. Generalul, care a condus aripa internațională a Gărzilor Revoluționare și a avut un rol cheie în războaiele din Siria și Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă și în străinătate. De asemenea, a contribuit în mod semnificativ la răspândirea influenței iraniene în Orientul Mijlociu.
Prețul barilului de petrolul a crescut vineri pe piețele internaționale cu circa 2,5 dolari după atac, provocând temeri cu privire la posibilitatea unei escaladări a tensiunilor în Orientul Mijlociu, citează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News