Serbia este scena unui război prin procură (proxy war) între Est şi Vest, a declarat luni preşedintele sârb Aleksandar Vucic, în timp ce ţara sa încearcă să menţină un echilibru delicat între aspiraţia de a adera la UE şi legăturile cu Rusia şi China, relatează Reuters.
Remarca sa vine la o zi după ce protestatari sârbi împotriva unei parade gay au purtat drapele ale Rusiei şi portrete ale preşedintelui rus Vladimir Putin.
Nu îmi dau seama dacă (protestul) a fost un atac prin procură, pentru că acolo erau mulţi oameni obişnuiţi, dar dacă în Serbia există un conflict prin procură, există unul, nicio îndoială despre asta, între Est şi Vest, a declarat Vucic pentru Reuters.
Deşi a condamnat agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Serbia a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, ţară cu care Belgradul are puternice legături tradiţionale şi faţă de care este dependent pentru aprovizionarea cu gaz natural. Atât Rusia cât şi China sprijină opoziţia Serbiei faţă de independenţa Kosovo, independenţă susţinută în schimb de majoritatea statelor Uniunii Europene, la care Serbia aspiră să adere.
Încercăm să supravieţuim, cu cât mai puţine răni şi zgârieturi posibil, a mai spus Vucic, descris de agenţia Reuters drept un fost naţionalist care mai târziu a îmbrăţişat politicile pro-europene.
Referindu-se la Kosovo, preşedintele sârb consideră că autorităţile de la Pristina nu doresc o discuţie serioasă sau un dialog serios pentru că speră să-şi poată impune planurile de independenţă cu ajutorul Occidentului.
Am încredere că acele ţări care protejează aşa-numita independenţă a Kosovo vor convinge regimul de la Pristina să nu se joace cu un conflict într-o regiune care cu siguranţă este plină de probleme, a atenţionat el.
Preşedintele sârb a apreciat că este nevoie de intensificarea discuţiilor şi a demersurilor diplomatice europene şi americane pentru soluţionarea disputei imediate asupra noilor norme administrative impuse de Pristina cetăţenilor sârbi.
Guvernul kosovar urmăreşte să impună şederi temporare pentru persoanele care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă şi să le ceară sârbilor din Kosovo să înlocuiască plăcuţele de înmatriculare auto sârbe ale vehiculelor lor cu plăcuţe kosovare.
Aceste măsuri au condus la un nou episod de violenţă în nordul Kosovo în luna iulie, când ele urmau să intre în vigoare, autorităţile kosovare hotărând atunci în urma acelor tensiuni să amâne aplicarea lor pentru 1 septembrie, notează Agerpres.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat anularea paradei EuroPride, care urma să aibă loc în septembrie la Belgrad.
Anunţul lui Vucic vine după ce mii de oameni au demonstrat în semn de protest împotriva evenimentului, la începutul acestei luni.
Preşedintele s-a declarat nemulţumit de decizie, dar a motivat că Serbia trebuie să se concentreze asupra altor probleme, inclusiv asupra celor din Kosovo.
Organizatorii paradei au spus că parada se va desfăşura oricum, în pofida oricărei interdicţii "ilegale".
Organizatorii au promis să facă presiuni pentru ca festivalul Euro Pride să se desfăşoare luna viitoare la Belgrad, chiar dacă preşedintele Serbiei a anunţat că evenimentul va fi anulat pentru că guvernul său are prea multe probleme.
Serbia are un prim ministru deschis faţă de comunitatea gay, însă cultura sa conservatoare înseamnă că întreaga comunitate LGBT din ţară trăieşte în frică.
Preşedintele Vucic s-a referit la tensiunile cu Kosovo, secetă şi la probleme poliţieneşti pentru a justifica anularea festivalului. Totodată, el a criticat partidele politice pentru că supravieţuiesc pe seama urii împotriva homosexualilor pe care o răspândesc.
Belgradul ar fi fost primul oraş din Europa de sud-est care să fi găzduit Euro Pride, iar organizatorii au numit acest lucru un jalon şi începutul unei noi ere.
Astfel, ei au respins ordinul prezidenţial de anulare a evenimentului şi au declarat că se aşteaptă ca guvernul să îşi respecte promisiunea de a sprijni pe deplin organizarea acestuia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu