Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a deplâns miercuri 'dezacordurile majore' între Statele Unite şi statele europene cu privire la comerţ şi acordul nuclear cu Iranul, exprimându-şi totodată speranţa că acestea nu vor afecta reuniunile pregătitoare în vederea summitului Alianţei Nord-Atlantice, programat pentru luna iulie la Bruxelles, relatează AFP.
'Atât timp cât problemele continuă, trebuie să limitez consecinţele dăunătoare asupra Alianţei', a declarat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă, în ajunul unei reuniuni la Bruxelles a miniştrilor apărării din cele 29 de state membre ale NATO care pregăteşte summitul din perioada 11-12 iulie.
SUA au anunţat pe 31 mai introducerea de taxe vamale pe importurile de oţel şi aluminiu provenite din Uniunea Europeană, precum şi din Mexic şi Canada. La rândul său, Uniunea Europeană a confirmat că intenţionează să adopte din iulie măsuri de retorsiune la decizia SUA, precizând că doreşte să impună taxe la unele produse importate din SUA, în valoare totală de aproximativ 2,8 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari). Dezacordurile între cele două părţi se referă de asemenea la reintroducerea de către SUA de sancţiuni economice împotriva Iranului care vor obliga marile companii europene să plece din această ţară.
'Există dezacorduri majore cu privire la chestiuni importante, însă este important să continuăm şi să consolidăm parteneriatul de securitate', a declarat secretarul general al NATO. 'Este important să nu slăbim legătura transatlantică', a insistat el.
Discuție cu Trump
'Nu spun că aceste probleme nu sunt importante. Nu vreau să minimizez nivelul meu de îngrijorare', a mai spus Jens Stoltenberg. 'Dar cred că este posibil ca aceste dezacorduri să fie gestionate fără a submina Alianţa', a dat el asigurări.
Jens Stoltenberg a afirmat că a discutat aceste chestiuni în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu preşedintele Donald Trump pe 17 mai la Washington. 'Preşedintele Trump are un mesaj clar în ceea ce priveşte comerţul, dar are şi un mesaj clar asupra angajamentului SUA în Europa', a mai spus el.
'Există numeroase trupe americane în Europa, cu o brigadă blindată, un grup tactic condus de SUA, cu trupe în Polonia. Există mai multe echipamente americane desfăşurate în Europa, mai multe fonduri pentru iniţiative americane de descurajare (a ameninţărilor) din Europa. În ciuda diferenţelor majore, legătura transatlantică nu este slăbită', a mai spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News