Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, a declarat că va cere comandantului forţelor NATO de menţinere a păcii să permită Belgradului să trimită până la 1.000 de poliţişti şi personal militar în Kosovo.
Este pentru prima dată după 1999 când Serbia solicită desfăşurarea de trupe în Kosovo, după o rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite ce a pus capăt războiului.
"Guvernul va cere revenirea a sute, dar nu mai mult de 1.000 de trupe de armată şi poliţie", a spus Vucic, adăugând că va trimite solicitarea prin e-mail şi o va înmâna fizic KFOR, misiunea NATO în Kosovo, vineri la un punct de trecere a frontierei.
"Nu mă aştept să primesc un răspuns pozitiv", a notat Vucic, potrivit Agerpres.
"Asistăm cu toţii la ameninţarea constantă a Serbiei la adresa Kosovo", a declarat joi preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani, parlamentului la Pristina.
"Serbia şi liderul ei Vucic ştiu foarte bine că prezenţa armatei sârbe pe teritoriul Kosovo a încetat o dată pentru totdeauna la 12 iunie 1999", a adăugat el.
Serbia este nevoită să-și rezolve problemele cu Kosovo pentru a-și completa procesul de aderare la Uniunea Europeană. În ciuda promisiunilor și convenției din 2013, potrivit cărora vor avea loc discuții de pace sub egida UE, Belgradul a făcut extrem de puține progrese.
O pace fragilă a fost păstrată în Kosovo de când și-a declarat independența față de Serbia în 2008, după războiul din 1998-99, în care NATO a intervenit pentru a proteja majoritatea albaneză. Serbia nu recunoaște independența Kosovo nici în ziua de astăzi.
Sâmbătă, protestatarii sârbi au blocat drumurile principale după arestarea unui fost polițist sârb, „acuzat de săvârșirea de acte teroriste și atacarea ordinii constituționale”, potrivit autorităților kosovare, care îl acuză că a organizat atacuri asupra comisiei electorale și forțelor de ordine din țară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News