Prețul petrolului a înregistrat o creștere semnificativă luni, avansând cu aproape 3%, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu și al reducerii producției din Libia. Potrivit informațiilor transmise de Reuters, investitorii sunt îngrijorați de eventuale perturbări în cazul aprovizionării.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 2,28 dolari, ceea ce reprezintă o majorare de 2,89%, atingând 81,30 dolari pe baril până la ora 14:30 GMT. În același timp, țițeiul american a înregistrat o creștere de 2,47 dolari sau 3,3%, ajungând la 77,30 dolari pe baril.
Această evoluție vine după ce vinerea trecută, ambele benchmark-uri au înregistrat creșteri de peste 2%. Dennis Kissler, vicepreședinte senior pentru tranzacționare la BOK Financial, a subliniat că „cumpărarea pe termen scurt pare justificată”, invocând tensiunile din Orientul Mijlociu și întreruperile producției din Libia.
Creșterea prețurilor la petrol a fost alimentată și de anunțul făcut de guvernul din estul Libiei, care a decis închiderea tuturor câmpurilor petroliere, oprind astfel producția și exporturile. Deși National Oil Corp (NOC), care gestionează resursele petroliere ale Libiei, nu a confirmat această informație, Sirte Oil Company a declarat că va începe o reducere parțială a producției, mai transmite sursa citată.
Analistul Giovanni Staunovo de la UBS a avertizat că piața petrolului ar putea fi afectată de o scădere suplimentară a producției din Libia, ceea ce ar putea reduce producția de la 1 milion de barili pe zi la zero din cauza tensiunilor politice din țară.
De asemenea, investitorii rămân precauți în privința acțiunilor Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și ale aliaților săi, cunoscuți sub numele de OPEC+. Potrivit analistului Priyanka Sachdeva de la Phillip Nova, aceștia intenționează să majoreze producția în cursul acestui an, ceea ce ar putea influența evoluția pieței.
***
Atacul Hezbollah asupra Israelului ca răzbunare pentru uciderea comandantului aripii armate a mișcării, Fuad Shukra, a fost amânat din mai multe motive, dintre care unul este negocierile de încetare a focului din Gaza, a declarat liderul Hezbollah Hassan Nasrallah, scrie Defense România.
„Mișcarea era pregătită să riposteze imediat după asasinarea lui Fuad Shukr, dar ne-am dat seama că Israelul și aliatul său, Statele Unite, se pregăteau atunci pentru răspunsul nostru și orice grabă în astfel de circumstanțe ar însemna înfrângere. În plus, a vrut să dăm o șansă negocierilor privind Gaza”, a spus Nasrallah, citat de postul de televiziune Al Manar.
Potrivit lui Nasrallah, Hezbollah a decis duminică să acționeze separat de ceilalți aliați, invocând „motive proprii, care vor fi anunțate ulterior”. Ceilalți membri ai așa-numitei Axe a Rezistenței, care include Iranul, facțiunile palestiniene radicale și mișcarea Ansar Allah (Houthi) din Yemen, „vor decide cum să răspundă independent Israelului”, a subliniat el.
Situația din Orientul Mijlociu a escaladat din nou duminică dimineața, când Israelul a atacat cu 100 de avioane ținte Hezbollah din Liban pentru a preveni un atac iminent cu rachete asupra teritoriilor israeliene.
Cu toate acestea, Hezbollah a declarat că a lansat peste 320 de rachete asupra Israelului și a numit atacul drept primul răspuns la uciderea comandantului aripii armate, Fuad Shukra, la Beirut. Mai târziu s-a spus că prima fază a operației sale a fost finalizată.
Atacul Hezbollah a vizat baza militară israeliană Glilot , la aproximativ 1,5 kilometri de Tel Aviv, a declarat liderul Hezbollah Hassan Nasrallah. „Când ne-am planificat represaliile, am decis să nu țintim obiecte civile și populația civilă, ci ținte militare în apropiere de Tel Aviv și legate de asasinarea (comandantului aripii armate a Hezbollah) Fuad Shukr. Am decis că va fi baza Glilot”, susține el.
Nasrallah a explicat că această bază a fost aleasă deoarece găzduiește așa-numita Unitate 8200 a serviciului de informații militar israelian, care este responsabilă „de organizarea asasinatelor politice”.
El a spus că operațiunea Hezbollah a constat în două faze: mai întâi, au fost lansate peste 300 de rachete simultan, ulterior fiind folosite drone. „Ca urmare, am reușit să perturbăm Iron Dome (sistemul de apărare aeriană israelian) și mai multe drone, conform informațiilor noastre, și-au atins țintele, deși inamicul păstrează acest fapt ascuns”, a spus liderul Hezbollah, adăugând că mișcarea nu a folosit rachete balistice în timpul acestui atac, dar nu exclude utilizarea lor în viitor.
„Răzbunarea pentru uciderea lui Shukr a avut succes, așa cum am plănuit. Cei care au fost forțați să-și părăsească casele din sudul țării se pot întoarce acasă”, susține el. Totuși, el nu a exclus că, dacă Hezbollah nu este mulțumit de rezultatele operațiunii sale și de reacția Israelului, „își rezervă dreptul de a răspunde Israelului încă o dată”. Liderul Hezbollah a avertizat că mișcarea sa „va continua să apere Fâșia Gaza și locuitorii săi, precum și toată Palestina, indiferent de circumstanțe și victime”.
Citește continuarea aici: https://www.defenseromania.ro/hezbollah-vorbeste-despre-prima-faza-a-razbunarii-si-explica-de-ce-au-amanat-atacul_629909.html.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu