Dacă vrei să le faci o surpriză culinară celor dragi, poți prepara un delicios calamar la grătar.
Ingrediente
600 gr tentacule de calamar
2 linguri ulei de măsline
1 linguriţă sare
1 linguriţă piper
1 linguriţă boia
Dressing
3 linguri ulei de măsline
1 linguriţă boia
1 buc lămâi
după gust sare
praf de piper
1 linguriţă oregano
Cum se prepară
Calamarul se spală şi i se elimină pielea, trăgând de ea, în jos. Am observat că nu toată lumea elimina pieliţa de pe tentacule, însă eu am preferat aşa. Se separă fiecare tentacul şi se taie în jumătate dacă este prea lung, scrie gatesc.ro. Asezonăm cu ulei de măsline, sare, piper şi boia. Ţinem 30 de minute la frigider.
Punem grill-ul la încins şi gătim calamarul pe toate părţile, circa 7-10 minute, pe fiecare parte, nu mai mult ca să nu devină tare. Se scoate într-un recipient curat.
Preparăm dressing-ul: într-un bol mixăm uleiul de măsline cu sucul de lămâie, oregano, sare, piper şi boia. Punem această emulsie peste calamarul gătit şi amestecăm, astfel încât să fie acoeprita fiecare bucăţică.
BONUS: Cârnați Bratwurst, rețeta
Ingrediente
1 kg spată de porc
500 gr spată de viţel
350 gr grăsime de porc
3 linguri sare
1 lingura frunze de măghiran
2 linguriţe seminţe de chimen
1.5 linguriţe piper alb
1 linguriţă mix de condimente pentru cârnaţi
1 buc membrane de porc
Cum se prepară
Dacă membranele (~3 metri) au fost ambalate în sare, clăteşte-le bine. Se pun într-un castron cu apă caldă şi se înmoaie timp de 30 de minute. Aruncă apa, apoi, clăteşte interiorul membranelor cu şi înmoaie-le în apă caldă cel puţin 30 de minute. Între timp, pregăteşte umplutura.
Pune o tavă, un bol de amestecare mare, vasul mixerului şi accesoriile de tocat carne şi umplut cârnaţi în frigider cel puţin 30 de minute. Taie carnea de viţel, carnea de porc şi grăsimea de porc în bucăţi de ~ 2 cm şi amestecă-le pentru a le uniformiza. Aşază-le într-un singur strat pe tava răcită şi bagă-le la frigider aproximativ 45 minute până la 1 oră, scrie gatesc.ro.
Ataşează accesoriul pentru tocat carne la mixer. Cu mixerul la viteza medie toacă bine carnea. Apoi, aşaz-o într-un strat uniform în tavă, presar-o cu condimente şi bag-o la frigider pentru încă 30 minute. Verifică amestecul de carne dacă este condimentat corespunzător, formând o chiftea mică şi subţire. Prăjeşte-o până când centrul nu mai este crud. Gustă chifteaua, dar ai în vedere că aroma se va dezvolta pe măsură ce cârnaţii se răcesc. Adaugă condimente suplimentare la compoziţie după cum doreşti.
Ataşează tubul de umplere dorit la mixer, porneşte mixerul la viteza mică şi adaugă suficientă umplutură pentru cârnaţi până când poţi vedea că aceasta începe să iasă prin tubul de umplere. Opreşte mixerul. Umezeşte tubul de umplere cu apă, apoi scoate uşor membranele din lichidul în care sunt păstrate, fără să le scurgi.
Caută capătul membranei şi cu grijă introdu-l complet pe partea exterioară a tubului de umplere prin împingere. Dacă membrana este foarte lungă şi nu mai încape pe tub, tai-o lăsând ~ 2 cm în plus. Scurge cu grijă cei 2 cm de membrana pe care ai lăsat-o la capătul tubului şi cu grijă fă-i nod sau leag-o bine cu sfoară pentru gătit.
Cu mixerul la viteza medie, ține de capătul legat al membranei şi începe umplerea ţinând membrana şi capătul tubului de umplere într-o mână. Ai grijă ca membrana să nu fie umplută foarte tare pentru că poate plesni. Aşază membrana umplută pe o tavă, în formă circulară dinspre centru înspre exterior. Când ajungi la capătul membranei de pe tub, lasă ~ 2 cm de membrana şi leagă capătul într-un nod.
Repetă paşii până epuizezi toată umplutura de cârnaţi. (Ar trebui să ai acum unul sau mai multe şiruri de cârnaţi, înfăşurate). Rulează uşor mâna pe lungimea cârnaţilor pentru a te asigura că umplutura este distribuită uniform.
Aceşti cârnaţi de regulă au ~ 7 cm lungime. Ca să formezi cârnaţi de dimensiunea potrivită, ține de capătul şirului sau de ultimul capăt de cârnat format, roteşte uşor de 3-4 ori în aceeaşi direcţie. Continuă până când tot şirul este porţionat. Taie cârnaţii la articulaţiile răsucite şi înţeapă bulele de aer formate la umplere cu o scobitoare.
Aşază cârnaţii într-un singur strat într-un container etanş şi ţine-i în frigider cel puţin două până la trei ore înainte de gătire sau îngheaţă cârnaţii înveliţi individual în plastic timp de 2 până la 3 luni.
Cârnaţii pot fi prăjiţi la 230°C timp de 15-20 de minute sau prăjiţi la foc mediu, timp de 20 până la 25 de minute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News