Tentativa de asasinat crește exponențial șansele lui Trump de a câștiga alegerile

Donal Trump, înconjurat de agenți ai Serviciilor Secrete după tentativa de asasinat
Donal Trump, înconjurat de agenți ai Serviciilor Secrete după tentativa de asasinat

Tentativa de asasinare a lui Trump face ca victoria sa în alegeri să fie și mai probabilă, iar dorința americanilor de a recurge la violența politică ar putea fi la cel mai mare nivel de la Războiul Civil.

După tentativa de asasinat care au avut loc sâmbătă la un miting de campanie, Donald Trump pare să fie bine însă democrația americană nu, este de părere analistul Ian Bremmer, președintele firmei de consultanță și cercetare a riscurilor politice Eurasia Group.

Aparenta tentativă de asasinat a avut loc în timp ce țara este deja profund polarizată, mulți americani fiind convinși că adversarii lor politici sunt hotărâți să distrugă democrația americană, opinează analistul.

Expertul mai spune că pe termen scurt imaginea lui Trump ridicând pumnul în aer, cu sânge pe față, în timp ce agenții Secret Service îl duc în siguranță, va contrasta dramatic cu președintele Joe Biden care luna trecută la dezbaterea televizată a părut fragil și confuz, consolidând îngrijorările existente cu privire la vârsta sa.

Citește și: Filmul atacului asupra lui Donald Trump: Trei focuri de armă. ”Lasă-mă să-mi pun pantofii”/ VIDEO

În timp ce au fost făcute paralele imediate cu tentativa de asasinare a președintelui Ronald Reagan în 1981, alți observatori politici au evidențiat exemple mai recente, cum ar fi 6 ianuarie 2021, când susținătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul pentru a perturba procesul de finalizare a câștigării alegerilor din 2020 de către Biden. 

Între timp, extremismul politic și dezinformarea au fost transformate în arme, în special prin intermediul platformelor sociale, iar adversarii SUA, precum Rusia, Iranul și Coreea de Nord, sunt dornice să alimenteze mai mult violența și instabilitatea, a mai explicat analistul Ian Bremmer.

Având în vedere că americanii percep amenințări existențiale la adresa democrației, acesta a afirmat că dorința de a recurge la violență ar putea deveni mai mare decât oricând din 1968, când Martin Luther King Jr. și Robert Kennedy au fost asasinați, și poate chiar de la Războiul Civil.

În alte părți ale lumii, alegeri libere și corecte au avut loc recent în Franța, Regatul Unit, India, Mexic. Dar SUA este singura democrație majoră care se află într-o criză gravă, a mai spus Bremmer într-un mesaj postat pe X.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel