Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut, luni, 27 noiembrie, convorbiri cu viceprim-ministrul și ministru al afacerilor externe și europene al Republicii Slovenia, Karl Erjavec, aflat în vizită oficială în România.
Consultările celor doi miniștri au reliefat caracterul foarte bun al relaţiei bilaterale, precum și dorința ambelor state de consolidare și diversificare a cooperării ca parteneri în cadrul Uniunii Europene și aliați în cadrul NATO.
Cei doi demnitari au participat la deschiderea oficială a Forumului de afaceri româno-sloven, subliniind în discursurile lor dorința intensificării cooperării economice bilaterale, prin identificarea de noi oportunități din perspectiva creșterii volumului schimburilor comerciale și a investițiilor reciproce în cele două state, potrivit MAE.
Viziuni similare
"Sunt bucuros să vă împărtășesc faptul că România și Slovenia au viziuni similare sau foarte apropiate pe o serie de dosare europene deosebit de importante", a subliniat ministrul român al afacerilor externe.
De asemenea, ministrul Meleșcanu a subliniat importanța necesității unei abordări unitare, coerente, principiale și solidare în gestionarea provocărilor actuale de pe agenda internă și externă a UE, astfel încât să se asigure continuarea cu succes a proiectului european și consolidarea profilului UE în plan global. Șeful diplomației române a arătat că, încă din această fază a negocierilor, România urmărește cu prioritate obținerea unor garanții ferme în ceea ce privește asigurarea unui tratament egal, nediscriminatoriu, al cetățenilor europeni în Marea Britanie după retragerea acesteia din UE.
Contribuţia României
Cei doi demnitari au subliniat importanța dimensiunii externe a migrației pentru identificarea unei soluții pe termen lung. Ministrul Meleșcanu a evidențiat contribuția semnificativă a României la asigurarea securităţii frontierei externe a UE.
Totodată, au fost trecute în revistă evoluțiile din Balcanii de Vest, ministrul român al afacerilor externe arătând că este "esențială menținerea securității și stabilității în regiune, precum și ancorarea ireversibilă a regiunii pe calea europeană". Ambii demnitari au evidențiat importanța menținerii credibilității politicii de extindere în raport cu statele candidate și aspiranți și au exprimat susţinerea pentru continuarea procesului de extindere a UE, ca politică cheie a Uniunii care contribuie la asigurarea stabilităţii, democraţiei şi securităţii întregii Europe.
În discuţii au fost abordate şi evoluţiile din vecinătatea estică, ministrul Meleşcanu reiterând faptul că România va continua să fie un susținător ferm al parcursului european al Republicii Moldova și va pleda la nivelul UE în favoarea consolidării sprijinului european pentru autoritățile de la Chișinău, pe baza implementării agendei de reforme.
Ambii interlocutori au evidențiat relevanța Parteneriatului Estic drept cadru de cooperare eficient pentru acțiunea UE, în interesul atât al statelor PaE, cât și al UE. Ministrul Meleșcanu a exprimat susținerea României pentru un angajament politic solid al UE în vecinătatea estică și o abordare ambițioasă și strategică a UE față de Parteneriatul Estic.
Rolul SUA în securitatea europeană
Ministrul Meleșcanu a evidențiat rolul indiscutabil şi indispensabil al SUA în securitatea europeană, precum și faptul că NATO reprezintă principalul garant al apărării colective a membrilor săi şi al securităţii transatlantice. Oficialul român a subliniat cooperarea celor două state în cadrul Alianței Nord-Atlantice, precum și importanța acordată politicii NATO a "uşilor deschise".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci