Fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, a analizat atât care sunt cererile Rusiei, cât și ce măsuri poate lua Kremlinul în cazul în care acestea nu sunt îndeplinite.
În cadrul unei intervenții televizate la Antena 3, Teodor Meleșcanu a spus că singurul factor care îi va determina pe ruși să înceteze focul ar fi ridicarea sancțiunilor Occidentului.
„E destul de clar faptul că există o anumită posibilitate de a lucra pentru încetarea focului, dar cu condiția pe care Rusia o pune foarte clar, și anume cea de ridicare a sancțiunilor economice (n.r. de către Occident), mai ales că Rusia va reacționa fără întârziere cum crede de cuvință.”, a declarat fostul ministru de Externe.
Acesta a făcut inclusiv referire la amenințarea lui Dmitri Peskov, care în urma anunțului sancțiunilor împotriva fiicelor adulte ale lui Vladimir Putin, a declarat că Rusia este dispusă să reacționeze. Întrebat de prezentatoare unde poate duce acestă situație, Meleșcanu a declarat că:
„Înseamnă că Rusia poate să facă și ea sancțiuni pentru ceilalți. O parte importantă din economia europeană și americană utilizează metale rare care vin din Federația Rusă. Este posibil ca aceasta să fie o încercare de abordare a unor sancțiuni care să ducă până la impunerea sancțiunilor, ceea ce este foarte delicat și grav pentru că, până la urmă, Rusia are nevoie de fonduri pentru tot ceea ce face, inclusiv pentru conflictul din Ucraina.”
Romțnia va găzdui reuniunea formală a miniştrilor de externe NATO, la finalul lunii noiembrie a acestui an. Bogdan Aurescu a anunțat evenimentul pe Twitter.
„Veşti excelente în urma ForMinului aliat de astăzi România va găzdui reuniunea formală a miniştrilor de externe NATO pe 29-30 noiembrie, la Bucureşti. Aştept cu nerăbdare să le urez bun venit aliaţilor noştri în România, pe Flancul de Est, la prima ForMin NATO găzduită de România”, a fost mesajul ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.
Teodor Meleșcanu a făcut referire și la acest anunț, amintind și de schimbarea conceptuală pe care NATO vrea să o aprobe la Madrid.
„Așa cum știți, în perioada următoare se va discuta la NATO despre noul concept strategic care va fi aprobat la Madrid către toamnă. De data aceasta regiunea Mării Negre devine un punct important de bază și, într-adevăr, noi vom găzdui în perioada următoare reuniunea miniștrilor de Externe. Însă, pentru moment, lucrurile care se dezvoltă în continuare sunt cele care privesc în viitor. Există și o anumită presiune, atât din partea Rusiei, cât și din partea Ucrainei, pentru încetarea focului și pentru un acord de pace limitat probabil în prima perioadă. Lavrov a declarat că proiectul acordului de pace prezentat de Kiev conține elemente inacceptabile, dar Rusia va continua negocierile. Cea mai importantă declarație a lui Lavrov era statutul Crimeei, (n.r. iar acesta) va trebui discutat între cei doi președinți.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu