Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a afirmat joi că "zeci de oameni" au fost aduşi din afara ţării, în acest an, de către fiecare firmă de construcţii românească, existând o activitate mai însemnată în acest domeniu.
El a participat la deschiderea Forumului Românilor de Pretutindeni, unde a fost întrebat dacă în urma creşterii salariului minim în domeniul construcţiilor s-au întors românii din diaspora în ţară.
"Anul trecut găseau cu greu câteva persoane pentru a le aduce în firmele noastre de construcţii. În acest an, deja se vorbeşte despre zeci de oameni aduşi din afara ţării pe fiecare firmă în parte. Este ceea ce, repet, au spus firmele de construcţii şi se şi vede în contracte, se vede în numărul de facturi care vin la centru pentru a fi decontate. Asta înseamnă că există activitate, care se desfăşoară cu mai mulţi lucrători. Deci, da", a susţinut Teodorovici.
Despre faptul că firmele de construcţii aduc, în continuare, muncitori din Asia, Teodorovici a spus: "Nu are importanţă cu cine se lucrează".
"Eu, ca român, mi-aş dori, ca toţi ceilalţi, să fim cu toţii acasă. Totuşi, contează contractele pe care le avem de implementat, banii există, cu toţii ne dorim o dezvoltare a ţării noastre în toate domeniile, aşa că nu are importanţă cu cine se lucrează. Vorbesc de cei care vor să vină în România să lucreze - că sunt vietnamezi, că sunt din alte zone ale lumii, asta e situaţia", a menţionat el.
În discursul pe care l-a avut în deschiderea Forumului Românilor de Pretutindeni, Teodorovici a spus că România s-a confruntat, anul trecut, cu o foarte mare lipsă a forţei de muncă.
"În acest an, acest lucru s-a schimbat şi s-a schimbat pentru că şi măsurile luate au fost cele care au făcut acest lucru. În zona de construcţii au fost luate câteva măsuri care au dus la o creştere record, de 31%, pentru faptul că s-a stabilit ca venitul minim brut în această zonă, în plată, să fie de 3.000 de lei, iar veniturile brute lunare din salarii cuprinse între 3.000 - 30.000 de lei să fie scutite de la plata impozitului pe salarii, să fie exceptate de la plata CASS şi să plătească o cotă redusă la contribuţia pentru asigurări sociale, o reducere cu 3,75%. Acest lucru se vede şi în cifre, a făcut ca acest sector important să crească cu 31%. Desigur, au fost voci care au contestat. Şi sunt multe astfel de măsuri. Poate partea noastră mai puţin bună este că nu am comunicat foarte mult, aşa cum alţii o fac pe fake news-uri şi pe ştiri negative şi pe dorinţa aceasta de a duce totul în derizoriu", a mai afirmat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News