Invitat la un post de radio local, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a spus că în perioada „neputinței lunare”, femeile nu pot lua agheasmă, anafură, iar apă sfințită au voie să bea abia la 3 zile după finalizarea perioadei.
Cum era de așteptat, nu toți preoții susțin o astfel de „rânduială”.
Preotul Constantin Sturzu spune că femeile care sunt la menstruație pot lua agheasmă și anafură. De altfel, regula ca femeile să nu intre în biserică atunci când sunt la menstruație este de pe vremurile când nu existau obiecte de igienă suficient de sigure și se întâmpla uneori ca o femeie să păteze cu sânge prin biserică.
„Femeia poate intra în biserică și în timpul ciclului menstrual, dar să nu se atingă de catapeteasmă sau să se împărtășească (de obicei se stă în pridvor sau în pronaos). Cu atât mai mult poate lua parte la întâlnirile duhovnicești. Problema de la care a plecat această interdicție aplicată femeii în această perioadă lunară vine și din rațiuni practice, și anume din aceea că, pe vremuri, nu existau obiecte de igienă suficient de sigure și se întâmpla uneori ca o femeie să păteze cu sânge prin biserică. În zilele noastre, această problemă e foarte ușor de rezolvat. Din punctul meu de vedere (dar și al unor specialiști în liturgică), femeia poate lua aghiazmă și anafură în această perioadă”, scria Preotul Constantin Sturzu în Doxologia.ro.
„În perioada neputinţei femeii nu poate lua nici agheasmă, nici anafură, nici măcar agheasmă mică, darămite agheasmă mare. Dar dacă are perioada în timpul sărbătorii Bobotezei, coincide cu cele opt zile, ea nu poate lua agheasmă. Trebuie să compensăm, Dumnezeu întotdeauna compensează, se ia trei zile după această perioadă, agheasmă mare, pentru că în perioada aceasta s-a rugat, poate a venit şi la biserică, că nu e interzis femeilor care au neputinţa aceasta firească lunară să vină la biserică, să nu meargă spre altar, să nu sărute sfintele icoane, să nu ia agheasmă şi anafură. Dar la biserică poţi să vii, că nu este interzis să te rogi”, a spus ÎPS Teodosie la Radio Dobrogea, la emisiunea Dialog duhovnicesc.
„Cât ţine praznicul Bobotezei, de pe 5 până pe 14 ianuarie, nu este interzis să ne spălăm noi ca oameni, putem să amânăm spălarea rufelor din această decenţă, sfială şi respect faţă de apa sfinţită. Să nu spălăm rufele murdare în timpul praznicului Bobotezei. Aşa este şi după canoane”, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu