EXCLUSIV  Teodosie, audiat de CNCD după ce a dat verde la abuz în căsnicii. Buzoianu (USR): Avocata susținea că acesta nu este formator de opinie

Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres

Deputata Diana Buzoianu, reprezentantă a USR, a fost prezentă luni, 12 august, la audierea în fața Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma sesizării pe care a depus-o la finalul lunii iunie.

Plângerea vizează declarațiile făcute de IPS Teodosie într-o emisiune radio, în care a afirmat că femeile abuzate în cadrul căsniciei ar trebui să își „ducă crucea” și să suporte abuzul psihologic, fără a recurge la divorț sau separare.

În cadrul unui interviu oferit astăzi pentru DC News, Buzoianu a subliniat motivele pentru care a decis să depună această plângere, evidențiind impactul devastator al violenței psihologice asupra victimelor. „Există studii întregi care arată că suporți niște consecințe grave în urma violenței psihologice, care pot duce inclusiv la sinuciderea femeilor, ca să nu mai vorbim de o grămadă de alte forme de depresie și alte boli psihice”, a declarat deputata. Ea a subliniat că, în prezent, violența psihologică este încadrată legal ca o formă de violență domestică, și nu trebuie minimalizată sub nicio formă.

„Domnul Teodosie a spus într-o emisiune de radio că o femeie trebuie să-și ducă o cruce în cadrul căsătoriei și, practic, să suporte abuzul psihologic, că nu este nevoie să divorțeze sau să se separe. Am făcut această plângere. Astăzi am fost citată. A fost prezentă și avocata domnului Teodosie”, a precizat deputata USR.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Avocata lui Teodosie susține că acesta nu ar fi formator de opinie și că declarațiile ar trebui judecate de un tribunal religios, nu de CNCD

În fața CNCD, avocata care l-a reprezentat pe IPS Teodosie a susținut că emisiunea în care au fost făcute declarațiile are un caracter religios, nu social, și, prin urmare, nu ar putea influența fenomenele sociale precum violența domestică. Mai mult decât atât, avocata lui Teodosie ar fi declarat că acesta nu este nici măcar formator de opinie, prin urmare cuvintele lui nu ar putea influența societatea.

„Avocata mai făcea referire și la faptul că nu se știe dacă femeia care a apelat la sfatul domnului Teodosie este cu adevărat o victimă a abuzului psihologic. Când vorbim despre violența domestică sau de abuzuri împotriva femeilor mereu se ajunge la relativizarea subiectului. Iată că, din păcate, și acesta a fost unul dintre argumentele aduse în cazul acestei audiențe.

Mi-a fost menționat, de asemenea, că Teodosie nu este formator de opinie. Asta nu se află în punctele de vedere aflate în scris, mi-ar fi plăcut să fie. Domnul Teodosie vorbește în numele bisericii și se presupune că trebuie să învețe comunității întregi despre valorile creștine. Prin urmare, e formator de opinie. În plus, este un argument total nejuridic, pentru că, dacă ai încălcat legea și ai discriminat o anumită categorie de persoane, nici nu contează dacă ești sau nu formator de opinie”, a mai precizat Buzoianu.

Un alt aspect discutat în cadrul audierii a fost legat de motivele pentru care divorțul ar putea fi considerat acceptabil de către Biserica Ortodoxă Română, avocatul menționând că singurele justificări ar fi fost adulterul, punerea în pericol a vieții sau apartenența partenerului la o altă religie. „Pentru domnul Teodosie, ar fi fost mai grav ca partenerul femeii să fi fost de altă religie decât faptul că femeia acuza un abuz psihic”, a comentat Buzoianu.

Deputata a concluzionat prin reafirmarea importanței aplicării legii în mod egal, indiferent de context.

„Sigur, au mai fost invocate și argumente de genul că CNCD nu poate cenzura și că nu este un tribunal religios. Bineînțeles, argumentele mele în cadrul audierii au fost legate de faptul că legea este aplicabilă tuturor, egal, că nu există niște oameni care sunt mai presus de lege, indiferent ce domeniu lucrează. Și nu există această separare în care, dacă ai o emisiune cu un caracter religios sau pe orice altă tema, automat nu se mai aplică legea CNCD-ului. Pe acest argument am putea să facem discriminări în funcție de categoria de emisiune la care participă persoanele publice”, a subliniat ea.

CNCD urmează să analizeze în continuare cazul și să ia o decizie în conformitate cu legislația în vigoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel