După ce candidatura sa la alegerile parlamentare a fost respinsă de către Comisia de Arbitraj a USR, Vlad Teohari solicită acum daune de sute de mii de lei.
Vlad Teohari (USR) cere cere daune materiale de 816.000 de lei de la Uniunea Salvaţi România pentru invalidarea candidaturii sale la alegerile parlamentare, reiese dintr-un comunicat transmis Agerpres.
"Consider ca a venit momentul să dau startul inevitabilului proces în instanţă, care probabil se va întinde pe câţiva ani şi care se va îndrepta în special împotriva celor 20 de persoane, membri ai Comisiei Naţionale de Arbitraj şi ai Biroului Naţional, care au votat pentru invalidarea mea. După ce am epuizat orice cale de atac în interiorul partidului, am încercat sa repar nedreptatea în justiţie. Instanţa a respins contestaţia mea la adresa listei USR PLUS, inclusiv înscrierea mea pe lista de candidaţi USR PLUS la circumscripţia diaspora. Nu mă dau bătut însă. Încerc să găsesc dreptatea, iniţiind acest nou proces, care este o acţiune în răspundere civilă. Prin invalidarea candidaturii mele, mi s-a adus un prejudiciu cert, pierderea şansei de a fi deputat, locul meu pe listă fiind 100% eligibil, aşa cum s-a şi văzut după alegeri", a precizat Teohari.
Acesta a menţionat că nu intenţionează să păstreze suma cerută ca despăgubiri, ci o va investi într-un proiect comunitar.
"Este o încercare a mea şi a avocatului care mă reprezintă, colegul meu Dumitru Dobrev, de a responsabiliza factorii de decizie din USR şi pe politicieni în general. Dacă bunul simţ nu funcţionează, măcar justiţia să le arate liderilor politici că nu se pot comporta ca nişte satrapi. Nu vreau banii aceştia pentru mine. Dacă apelurile la decenţă şi justeţe morală nu au funcţionat, poate aceşti oameni vor realiza ce au făcut dacă vor fi sancţionaţi pecuniar", a precizat Teohari.
La rândul său, avocatul Dumitru Dobrev a declarat că a decis să se implice în acest demers juridic, deoarece a constatat "accelerata degradare a aplicării regulilor de transparenţă, a democraţiei interne şi a mecanismelor de promovare a meritocraţiei" în partidul pe care l-a înfiinţat în 2015.
"Pentru mine, ca membru fondator şi ca om care se luptă de două decenii, în societatea civilă, pentru reguli şi pentru dreptate, este important pe cine şi cum trimitem în Parlament. În această toamnă am asistat la episoade înmărmuritoare în USR, precum invalidarea aberantă a lui Vlad Teohari, cu rezultatul trimiterii în Parlament a unor oameni cu CV-uri incomparabil mai puţin consistente, dar pe placul conducerii", a precizat acesta.
Pe 5 octombrie, candidatura lui Teohari pentru Camera Deputaţilor, care primise cel mai mare număr de voturi de la membrii USR şi PLUS din Diaspora, a fost respinsă de către Comisia de Arbitraj a USR.
"Un partid care din 2016 şi-a câştigat reputaţia, prin munca fiecărui membru, că luptă împotriva abuzurilor şi pentru meritocraţie sau transparenţă, m-a declarat neintegru pentru că am aderat la o scrisoare în 2019 în care semnalam derapajele conducerii actuale. Am fost unul dintre zeci sau chiar sute de membri semnatari ai acelei scrisori. Biroul Naţional, cu 13 voturi din 25, a acceptat avizul negativ al Comisiei de Arbitraj şi a invalidat candidatura mea, chiar dacă, în aceeaşi şedinţă, a validat o altă persoană în aceeaşi situaţie", scria Teohari pe Facebook.
Avocatul Dumitru Dobrev şi-a dat demisia din Biroul Naţional al USR, în semn de protest pentru "invalidarea abuziva" a candidaturii lui Vlad Teohari. Comitetul Politic a anulat ulterior avizul Comisiei Naţionale de Arbitraj a USR şi invalidarea dispuse de Biroul Naţional, dar listele de candidaţi erau deja depuse la biroul electoral.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News