Cum au reușit autoritățile din SUA să evite, până acum, un astfel de eveniment?
Fostul preşedinte Donald Trump, candidat republican la alegerile americane din noiembrie, a fost evacuat de la un miting de campanie în Pennsylvania, cu sânge vizibil la urechea dreaptă, după focuri de armă care au costat viaţa a cel puţin o persoană din rândul asistenţei, scriu AFP şi Reuters.
Presupusul trăgător şi un spectator au fost ucişi, iar o altă persoană a fost rănită în stare gravă, potrivit presei americane, citând autorităţile judiciare locale.
„Conjuncția” dintre masa de arme de foc în circulație și acceptarea din ce în ce mai mare a legitimității violenței politice pun, într-adevăr, o amenințare asupra Statelor Unite, amenințare care era pe cale să se concretizeze în Pennsylvania, unde un bărbat a fost ucis de focurile de armă care îl vizau pe Donald Trump, conform autorităților americane.
Trebuie să ne amintim că, în 2011, reprezentanta democrată din Arizona, Gabby Gifford, a fost grav rănită de un trăgător condamnat la închisoare pe viață.
Numărul doi al Partidului Republican, Steve Scalise, a fost împușcat, în 2017, în timp ce se antrena pentru un meci caritabil de baseball în apropiere de Washington. Autorul atacului armat a murit din cauza rănilor suferite în timpul schimbului de focuri cu poliţia.
În 2022, soțul celei care era atunci președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a fost agresat brutal la domiciliul său, cu lovituri de ciocan. Reacțiile multor republicani, atunci, nu au fost la înălțime.
În luna mai, un sondaj Reuters/Ipsos a arătat că 68% dintre persoanele intervievate se temeau de violențe după alegerile prezidențiale din 5 noiembrie dacă rezultatul nu va fi acceptat de tabăra candidatului perdant.
Ne putem aștepta ca republicanii să folosească acest eveniment împotriva democraților? Am putea vedea chiar și o teorie a conspirației conform căreia Joe Biden a ordonat sau a permis producerea atentatului?
Un posibil candidat pentru postul de vicepreședinte, senatorul J. D. Vance, din Ohio, a pus deja în discuție „retorica” democraților în legătură cu drama din Pennsylvania.
Principalul mesaj de campanie al lui Joe Biden constă, de fapt, în evidențierea pericolului pe care îl reprezintă, în opinia sa, pentru Statele Unite și pentru democrația americană, o realegere a lui Donald Trump. Ca argumente, ei zic că fostul președinte a menționat constant dorința sa de a se răzbuna pe cei pe care îi consideră responsabili pentru înfrângerea sa din 2020, înfrângere pe care nu a acceptat-o niciodată.
Anturajul său a pregătit o epurare masivă a puterii federale. FBI-ul a fost, de asemenea, criticat, în special pentru rolul său în cazul documentelor clasificate păstrate ilegal de Donald Trump după plecarea sa de la Casa Albă. Dar va fi dificil pentru tabăra democrată să „dramatizeze” miza alegerilor din 5 noiembrie fără a fi acuzați de republicani că incită la violență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News